Trimeresurus salazar, nebo chcete li hovorově, Salazarův chřestýšovec, není žádný mýtický tvor, o kterém byste se dočetli v ošoupaném výtisku Fantastických zvířat a kde je najít, nýbrž obyčejný malý hádek, kterého objevil tým vědců při expedici v indickém státě Arunáčalpradéš. Své jméno dostal po fiktivní postavě z knih britské spisovatelky J.K.Rowlingové - Salazaru Zmijozelovi. Mocný černokněžník se proslavil hlavně jako spoluzakladatel Školy čar a kouzel v Bradavicích, kde po sobě pojmenoval jednu z kolejí. Uznával jen čistokrevné kouzelníky a nenáviděl ty, co pocházeli z mudlovských rodin, a také proto došlo k rozkolu mezi ním a třemi zbývajícími zakladateli, po kterém musel Bradavice opustit. Pro nás je ale důležitější to, že miloval hady a mluvil jejich řečí, což je hlavní důvod, proč má zelený had nést právě jeho jméno.

Nový chřestýšovec se kromě oranžového pruhu, který u samců vede od spodní hranice oka k zadní části hlavy, liší od svých dříve objevených sourozenců i krátkým, dvoulaločným hemipenisem, což je, jak správně tušíte, hadí rozmnožovací orgán. Dalo by se tedy polemizovat, jak by se na takovou „poctu“ díval sám Salazar Zmijozel.

Pokud byste se o hadovi chtěli dozvědět více informací, můžete si prostudovat zprávu zveřejněnou týmem vědců v časopise Zoosystematics a Evolution. Jedná se již o druhý živočišný druh, který expedice v Arunáčalpradéši objevila, což jen potvrzuje, jak málo je severovýchodní Indie prozkoumána.