Evropa je v karanténě. Covid-19 většinu lidí zamkl v domovech a donutil nás tak naplno využít moderní zábavu ve formě her, videí a především filmů a seriálů ze streamovacích služeb. Ať už si krátíte dlouhou chvíli jakkoliv, ve většině případech k tomu využíváte internet. Ačkoliv se to možná nezdá, tak ani zdroj internetu není nekonečný a právě v posledním měsíci se množství domácností využívající tento neviditelný zázrak dostává k hraničním hodnotám. Abychom tak nadále mohli bezproblémově hrát multiplayerové hry, koukat na naše oblíbené seriály, nebo efektivně pracovat i z domu, musíme zajistit, aby evropská internetová síť dokázala i nadále stíhat. 

Před dvěma dny se tímto problémem začal veřejně zabývat evropský komisař Thierry Breton, který na svém twitterovém účtu oznámil, že měl důležitý hovor s Reedem Hastingsem, CEO Netflixu. Téma konverzace bylo snížení zátěže, kterou streamovací služba Netflix pro internet je, přičemž řešením by bylo přepnutí streamovací kvality na standardní rozlišení. Na nějakou dobu by se tak museli Evropané rozloučit se 4K a HD rozlišením. Zároveň požádal i ostatní podobné platformy, aby nad tímto řešením také uvažovali.

Není vůbec divu, že si eurokomisař Breton pro své vyjednávání vybral právě Netflix. Není žádné tajemství, že se tato společnost stále považuje za největší streamovací platformu a dle údajů z konce roku 2019 Netflix stojí za 13 % celkového provozu na internetu, a to i přes to, že značný podíl peněz investuje do minimalizování dopadu na celou síť. Takto obrovské číslo přináší i velkou zodpovědnost, a razantní snížení vlivu Netflixu na chod internetu by mohl přinést kýžený efekt. 

Americká streamovací služba si je toho vědoma, a proto přichází s rychlou reakcí. Od dneška po dalších 30 dní snižuje rychlost streamovaných videí.

“Předpokládáme, že tohle řešení sníží dopad Netflixu na evropskou internetovou síť až o 25 % a zároveň zajistí dobrou kvalitu streamovaných videí pro všechny členy,” zní oficiální vyjádření Netflixu.

Uživatelé tak o své 4K a HD nepřijdou, obraz ale nebude dosahovat své dosavadní kvality. Jedná se tak o docela povedený kompromis, který by mohl uspokojit obě strany. A pokud sledujete Netflix na menších obrazovkách, tak si pravděpodobně rozdílu ani nevšimnete

Podobné restrikce v blízké budoucnosti očekáváme i od ostatních streamovacích služeb, jako je například HBO GO, nebo Amazon Prime. Dokonce i Youtube se nedávno nechal slyšet, že zvažuje dočasně přepnout veškerý provoz v EU na standardní chod ve výchozím nastavení.