Posledních 30 let jsme svědky výrazného průniku počítačů do natáčení filmů. Nejde jen o speciální efekty. Filmový gigant Warner Bros. vydal zprávu, že zapojí počítače i do schvalovacího procesu, který předchází natáčení. Zjednodušeně řečeno, umělá inteligence bude (spolu)rozhodovat o tom, jestli se scénář natočí, nebo zahodí. 

Technologii dodala Warneru společnost Cinelytic. Jedná se systém pro projektový management, který využívá umělou inteligenci a online data k prediktivní analýze. Systém dokáže například vypočítat hodnotu herců a předpovídat, kolik film vydělá. Pomůže také s výběrem ideálního data pro premiéru. 

O spolupráci informoval server The Hollywood Reporter. Článek vyvolal obrovský ohlas, zejména tedy negativní reakce, a to i od lidí z branže. „Kompletní Marvel Cinematic Universe vzniklo jen kvůli tomu, že Favreau přesvědčil pár manažerů o tom, že jistý herec středního věku, který má za sebou drogy i vězení, a který o sobě už v 90. letech mluvil jako o ‚prokletí filmů‘, by se hodil na roli Iron Mana,“ glosoval článek Zack Stentz, který je autorem scénářů filmů Thor nebo X-Men: První třída.

Warner ale uklidňuje, že poslední slovo bude mít v rozhodovacím procesu vždy člověk. Účelem systému od Cinelytic je ulevit manažerům od administrativní práce. „To, co by člověku trvalo několik dní, zvládne náš systém během několika sekund,“ vysvětluje zakladatel společnosti Cinelytic.

Systém se bude hodit i na festivalech, kde mají distributoři jen pár hodin na to, aby se rozhodli pro akvizici filmu. Hlavně by ale měl pomoci předcházet drahým omylům. Společnost Warner Bros. jich měla v posledním roce hned několik. Například film Shaft se Samuelem L. Jacksonem je považován za jeden z největších propadáků roku. Natáčení stálo přes 30 milionů dolarů, z kin si ovšem film odnesl jen 16 milionů.