Příběhy posádky hvězdné lodi Serenity vedené svérázným kapitánem Malem Reynoldsem (hrál Nathan Fillion) si oblíbil každý věrný fanoušek poctivé space opery s divokou příchutí westernu nabitého akcí. Kultovní dobrodružství galaktických pašeráků z pera mistra žánru Josse Whedona však bohužel nemělo dlouhého trvání, jelikož jsme se dočkali jen jedné série, která měla dohromady čtrnáct epizod. A tehdy si řada z nás, fanoušků Firefly, rvala vlasy. Seriál byl totiž zrušen.

Naštěstí se však dočkal takového úspěchu a sledovanosti, že se jej v roce 2005 rozhodli tvůrci vzkřísit pomocí skvělého celovečeního filmu Serenity, který navazoval na poslední díl seriálu a ještě jednou, naposledy, nás společně s Malem vzal na to největší dobrodružství, které jsme ve světě Firefly kdy zažili.

Kromě toho ještě samozřejmě vyšlo několik kanonických komiksů od vydavatele Dark Horse, které následovaly jak události Firefly, tak i filmu Serenity. Konkrétně se tedy jednalo o komiksovou sérii Serenity, trojdílný komiks Serenity: Better Days a Serenity: Leaves on the Wind. Mimo to si komiksovou adaptaci vzalo na starosti i Boom! Studios, které Firefly vydává od roku 2018 až do současnosti.

Fandům seriálu ale nyní možná svitla malá jiskřička naděje. Tim Minear, výkonný producent Firefly, totiž nedávno zveřejnil tweet, na kterém je fotka z posledního dne natáčení. Odpověď od Whedona na sebe nenechala dlouho čekat a roznítila tak živou diskuzi týkající se možného revivalu seriálu.

V reakci na Minearův tweet, který vše začal, byl sám producent dotázán na to, co by nový start Firefly vyžadoval. Dle něj jsou otevřeni možnostem, pokud existuje způsob, jak přizpůsobit jejich klasické tituly dnešku tak, aby působily stejně, jako originál.

Minear dále uvádí, že s Whedonem možnost oživení seriálu během uplynulých let několikrát probíral. Whedon ale Firefly tak trochu oživil už v roce 2005 již zmíněnou Serenity, která působila jako velké finále celé show. Společně ale uvažovali i o jiných verzích seriálu, o jiných místech a o jiném příběhu.

Případný revival s sebou však nese určitá rizika. A jako to největší Minear vidí právě postavy. Myslí, že v seriálu nemohou přivést všechny zpátky, pokud by nový Firefly nefungoval jako limitovaná série, například ve formátu osmi až deseti epizod

Pokud by tedy nakonec došlo na to, že by Serenity připlula zpátky na naše obrazovky, skutečně by se tak pravděpodobně stalo jen v tomto limitovanějším formátu. To je ale i tak pro nás, zaryté fandy této skvělé série, více než pozitivní zpráva, která nám dává menší naději, že se jednou tahle neprávem odsouzená kultovka vrátí se zaslouženou pompou.