Já chtěl bych být ten nejlepší, jak nikdo přede mnou! 

Tak přesně tuhle znělku umělo nazpaměť každé dítě, které se na počátku milénia potkalo s legendárními Pokémony. Pro někoho to byla jen pohádka pro děti, pro jiné to byla láska na celý život. Ten okamžik, kdy jsme ráno dobrovolně vstávali jen proto, abychom mohli zapnout televizi a v ní vidět Ashe a jeho přátele, patřil k těm nejlepším momentům, na které s radostí vzpomínáme. Nejedna slza ukápla, když butterfree opustil Ashe, a Rakeťácké duo samozřejmě patřilo k denní rutině. K tomu všemu patřilo i sbírání kartiček a jejich vyměňování, ostatně věřím, že to je něco, co každý z nás má doma dodnes. A popravdě, pro většinu z nás to bylo jedno z prvních setkání s čistokrevným anime. 

A proč čistokrevným? Protože je dost známým faktem, že Včelka Mája je také anime. A ano, je to správné označení. Dokonce můžeme říct, že se jedná o fantasy kodomu, jenže stále se je to koprodukční dílo, na kterém pracovali různí tvůrci z celého světa. Nicméně už v 80. letech si děti mohly na televizorech svých rodičů užívat první známky toho, že japonská tvorba (byť s lehkou příměsí ostatních zemí) dokáže být doopravdy výborná. 

Následně se v roce 1990 začaly objevovat různé japonské práce a kolovaly po univerzitách. V roce 1991 se objevil na kanále OK3 Uchuusen Sajitariusu, neboli Dobrodruzi z vesmíru. Na VHSKách se o tři roky později objevil Akira a 1995 si svůj kus slávy ukradlo anime Candy Candy, tehdy odvysíláno na soukromé televizi TV Premiera, později známá jako TV Prima. 

Jenže rok 1999 je přesně ten rok, kdy se na televizní stanici Nova úplně poprvé objevil fenomén Pokémoni. Tohle byl ten krok, jenž u nás v Česku a potažmo i na Slovensku odstartoval pokémoní mánii, která trvá dodnes. 

Co je na té situaci nejzvláštnější, tak zrovna animovaná forma těchto kapesních monster se ve světě objevila až jako poslední, ale u nás se jedná o první setkání s tímto tématem. A jelikož 27. února probíhal den pokémonů, tak si pojďte s námi zavzpomínat na to, odkud se vlastně vzali, co jsou zač a co s nimi bude.

ODKUD SE VZALI POKÉMONI?

Tyhle fiktivní potvůrky se vůbec poprvé objevily v podobě videohry Pocket monsters Red a Green na Game Boyi v roce 1996. Jejím tvůrcem je Satoshi Tajiro, který jako malý kluk velmi rád sbíral brouky. O svou radost z koníčku se chtěl podělit i s ostatními lidmi, přičemž díky propojení game boyů skrze kabel měl možnost svou myšlenku převést do reality. Tu během let zdokonalil a po dokončení svých studií svůj návrh představil Nintendu. Těm se nápad velmi zamlouval a přispěli Satoshimu na rozjetí firmy, kterou můžeme znát jako Game Freak

Samotná franšíza je dnes natolik populární a oblíbená, že stále vychází nové a nové hry. Mezi ty nejvíce pamětihodné patří například Pokémon HeartGold & SoulSilver, Pokémon Platinum nebo Pokémon Emerald, což je vlastně vylepšená verze Ruby and Sapphire. Ale i tak ji lidé mají rádi. 

Opomenout nesmíme ani karetní hru, která vznikla pod taktovkou Creatures INC. Každá karta popisuje nejčastěji jednoho pokémona, ale může popisovat i trenéry, předměty a mnoho dalšího. Najdeme zde jeho typ, zdraví, hodnotu, útočnou sílu, speciální schopnosti a mnoho dalšího. Rozhodně není divu, že se v této hře pořádají obrovské turnaje. 

Je tedy jasné, že onen úspěch byl dostatečný, aby mohlo vzniknout ono pověstné anime. To dostalo na starosti v roce 1997 studio Oriental Light and Magic, dnes už jen OLM, a produkce mohla začít.

ANIME

Z původní hry se producenti inspirovali postavou Reda a vznikl nestárnoucí hoch Ash Ketchum (Já mu s oblibou říkala Ash Ketchup...). Nejdůležitější bylo ovšem vybrat toho správného parťáka. Vybrat takového pokémona, kterého když uvidíte, tak si prostě řekněte: Ano! To jsou pokémoni! A tak se vybrala Clefairy!.... Co? Vy jste snad čekali nějakého jiného pokémona? Vždyť tohle je číslo jedna v Pokédexu, jeden z prvních startovacích pokémonů ve hře a... a... a ano, není až tolik výrazná. Clefairy sice fungovala ve hře a i Corocoro manze, jež je adaptací na hru, ale po stránce anime si tím samým úspěchem nebyl nikdo moc jist. Proto frajeři ze studia OLM vzali pokédex a jali se ho prohlížet, až objevili onu zvláštní žlutou elektrickou myš. 

A přesně takto přišel na scénu Pikachu. Ten je krásně výrazně žlutý, je k umačkaní roztomilý a využívá blesky. A co byste si mohli přát víc než vlastnit roztomilou elektrickou myš, že? Ať už tak či onak, musí se nechat, že Pikachu se doopravdy stal ikonou značky a hned po Mariovi se jedná o jednu z nejikoničtějších postav, které napříč herním světem najdete. 

Od roku 1997 uběhlo poměrně dost času, ale úspěch série se ve světě nezmenšoval. U nás sice Pokémoni zažili menší pokles sledovanosti, a to předně kvůli neustálému vysílání prvních čtyř sérií dokola, až to prostě diváky omrzelo. Jenže po celou dobu vysílání tu existoval zajímavý efekt v podobě pokémon paniky, kterou zažil nejeden rodič. 

Přečtěte si také: Ve věku 27 let tragicky zemřel Chance Perdomo, hvězda ze seriálu Gen V

Jelikož se jednalo o anime a tedy něco odlišného, než byl Krteček a Ferda Mravenec, kolovala mezi dospělými lidmi panika. Těm totiž připadal seriál až moc brutální pro tak křehká stvoření, jako jsou děti. Šířila se panika v podobě obav, že se děti budou inspirovat „násilnými“ činy, které vidí u pokémonů. Kopání do rozkroků nebo rozpouštění postav laserovým pohledem je přece něco, co může vyvolat negativní a brutální pohled na svět, ne? No… ne a naštěstí tyhle obavy celkem rychle vymizely. 

Každopádně když svitla naděje, že bychom se mohli dočkat další série, navíc i s českým dabingem, tak zájem nebyl dost velký. Této situace využily TV Prima a TV Barandov a mezi diváky přinesly dabovanou verzi sérií Diamant a Perla. Do toho se pokémoni objevili i na českém Jetixu a od té doby se dařilo Pokémony udržovat v českém znění u nás až doposud. Nyní lze seriál dokoukávat i na Netflixu. 

Ačkoliv Pokémoni vychází dodnes, je tady naprosto jednoduchá premisa příběhu. Ash se chce stát nejlepším trenérem všech pokémonů! A to je, světe, div se, doopravdy všechno. Aby toho ale Ash dosáhl, musí nejdříve porazit všechny trenéry na různých stadionech, posbírat téměř celý pokédex, objevit tunu nových lidí a vyhrát ještě mnoho zápasů. A také nenechat se obrat o svého kamaráda Pikachu, po kterém pasou Rakeťáci. Co je naprosto neuvěřitelné, je že s takhle primitivní premisou zvládal seriál pohrávat po několik desílat. A lidi baví seriál úplně stejně, jako před lety.

JAK JE TO S FILMY

Jak u kvalitních anime titulů bývá zvykem, je zde i mnoho filmů, které si někteří z nás mohou pamatovat i z vhsek. A minimálně já jsem tím byla známá v naší videopůjčovně, jelikož mým nejoblíbenějším filmem v dětských letech byl Pokémon Mewto vs. Mew, který se dostal i do televizního vysílání! A ani jste nemuseli být správní fandové, aby ve vás tenhle kousek probudil opravdové city. Tenhle film byl pro mnoho dětí opravdu drastický a rozhodně ani jedno dětské oko nezůstalo suché. A vaši rodiče určitě plakali s vámi, jelikož to byl přesně ten film, který to dokázal jak nic. 

Zavzpomínat můžeme i na takové kousky jako je Pokémon 4Ever – Celebi: Voice of the Forest, Lucario and the Mystery of Mew nebo nejnovější film Secrets of the Jungle, který je stále k dispozici na Netflixu. A celkem pravděpodobně se hodí zmínit i kousek z roku 2019 Mewtwo Strikes Back: Evolution. Jedná se totiž o předělávku úplně prvního filmu a možná bych i byla raději, kdybych nevěděla, že něco takového existuje. Zkrátka patřím k té skupině lidí, která tvrdí, že CGI a 3D animace do anime prostě nepatří. 

Celkově mají pokémoni na svém kontě neuvěřitelných 122 her, které se dají rozdělit do devíti generací. Seriál má 25 sérií, které dají dohromady 1229 dílů. Filmů ve stylu anime je 23 a navrch toho všeho mají Pokémoni i jeden live-action film Detektiv Pikachu, který si od diváků odnesl poměrně pozitivní hodnocení (mě ten film teda lehce děsí, ale nevadí). Ze strany fanoušků najdeme doopravdy mnoho všeho. Od povídek, přes různé písničky, až po samostatné hrané verze, které by z fleku mohly být dalšími filmy. Za zmínku stojí například POKEMON - Dark Edition od NoOne, Ash's Homecoming: A Live Action Pokémon Fan Film nebo. Je jich opravdu hodně a kdybychom je museli vyjmenovat, by bylo doopravdy na dlouho.

A CO BUDE DÁL?

Nyní je tady ale těžká situace. Kdo pokémonům věnoval téměř čtvrtstoletí svého života, tak ví, že koncem minulého roku se stalo něco, co navždy změní děj v celém anime. Ash ve svých (celkem pravděpodobně) jedenácti letech dosáhl svého cíle. Trvalo mu to jen 25 let, ale tento nestárnoucí chlapec se doopravdy stal nejlepším, nejskvělejším a nejúžasnějším trenérem pokémonů na světě. Sice tedy nezískal všechny Pokémony, ale je mistrem! A co o to, že občas logika pokulhává. Přece byste chudinky vodní pokémony, kteří jsou plní vody, nepoužili na vyprahlé poušti, že ne? A nebo přemýšleli jste někdy nad tím, jak Digglet vypadá pod zemí? Některé fanouškovské teorie jsou doopravdy… znepokojivé.

Co nás ale čeká v budoucnu? Bude tahle série ukončena a ponechána tak, jak si ji pamatujeme? Absolutně v žádném případě. 

Pro studia by bylo obrovskou škodou, kdyby značku nechaly v klidu dožít, takže ačkoliv je Ashova cesta konečně u konce (docela smutný dospět k cíli tak mladý), můžeme se těšit na nové dobrodružství. V něm sice už nebudou figurovat v hlavních rolích staré a známé postavy, nýbrž se pozornost přesune k Liko a Roy. Novým hlavním postavám, které na jejich dobrodružství budou provázet noví pokémoni Sprigatito, Fuecoco a Quaxly, kteří pocházejí z Pokémon Scarlet a Pokémon Violet.

Přečtěte si také: Žaloba, využití AI a překonání několika rekordů, aneb jak si vede Palworld i po týdnu hraní

Rozhodně se můžeme těšit na nová dobrodružství, ale je potřeba doufat, že se nedostaneme do nehezkého stereotypu. Přece jenom je nutné připomenout, že na počátku bylo jen 150 originálních pokémonů, jak se svět zvětšoval, pokémonů přibývalo, až z toho dneska máme 1008 různých jedinců. Naneštěstí je zde poměrně dost vidět, že se jejich motivy a předlohy až nehezky opakují, případně vznikají divné a morbidní verze těchto potvor. A je to poměrně dost velká škoda, jelikož kreativitě se rozhodně meze nekladou. Přece jen, kdo měl možnost hrát nejnovější hry, tak ví, že v tomto světě není nic divného, jelikož je tu i pokémon na kolech, který umí létat a vypadá jako motorka. 

Takže ano. Pokémoni mnohé z nás provázeli napříč dětstvím. Ochraňovali nás ve spánku, doprovázeli na různé výpravy a díky dnešním technologiím si můžete stáhnout Pokémon Go a vydat se na vlastní lov. Přidat se do týmu, bojovat ve skupinkách a stát se samotným trenérem. Sice jedna kapitola skončila, ale o úžasný pokémoní svět je neustále zájem a ten rozhodně neupadá. Není tedy potřeba se bát, že i když Ash možná konečně vyroste, tak zmizí i láska k tomuto světu.  

Kudy ale ony kroky povedou, tak to se budeme muset nechat překvapit.