Scooby-Doo. Kdo by neznal tohoto chlupatého mluvícího strašpytla a jeho nesourodou partu řešitelů záhad? Jen se přiznejte - že jste vyrostli právě na tomhle animáku? My ano, a i při příležitosti brzké premiéry filmu Scoob! jsme si řekli, že je ideální čas se na tento fenomén blíže podívat.

Scoobyho příběh začal už v roce 1969, kdy společnost Hanna-Barbera reagovala na stížnosti kritizující násilnost tehdejších animovaných seriálů. Výsledkem byly dnes už kultovní animáky jako Flintstoneovi, Jetsonovi či Méďa Béďa. A právě na jejich úspěch měl Scooby-Doo navázat.

Přečtěte si také: Nový Happy Halloween, Scooby Doo! vyjde na Halloween s kopou easter eggov a crossoverov

Na cestě jej však potkala nejedna překážka a v těchto začátcích bychom dnešní podobu seriálu jen stěží rozpoznali. Věděli jste například, že parta měla mít původně pět členů a Scooby se vůbec nemusel jmenovat Scooby, ale mělo se jednat o ovčáckého psa jménem Too Much? A mimochodem, tenhle psík měl hrát na bonga. Ano, slyšíte správně. NA BONGA. V KAŽDÉ EPIZODĚ. Ani nechceme domýšlet, jak by seriál vypadal dnes, nebýt následných změn. 

Kromě osekání party, která přišla o chlápka jménem Mike, se všechny postavy dočkaly změny jména. Takový Fred se třeba klidně mohl jmenovat Geoff a z Velmy mohla být Linda (už jen při té představě nás mrazí). Tou největší proměnou si však zcela nečekaně (sarcasm approved) prošel čtyřnohý parťák naší pozměněné čtveřice. Ovčáka totiž nahradila velmi atypická doga jménem Scooby-Doo.

Tento název si tak trochu vypůjčil programový vedoucí Fred Silverman, kterého inspiroval Frank Sinatra a jeho píseň Strangers In The Night. Pokud si tedy tento hit poslechnete, na jeho konci jasně uslyšíte slova Dooby Dooby Doo. Sám Sinatra ale tuto píseň údajně bytostně nesnášel. A pokud sledoval Scoobyho, pak proklínal konec každé epizody.

Určitou evolucí si ale prošel i název samotného seriálu. Od původního Mysteries Five se upustilo po změně postav, a tak následovalo pojmenování Who’s S-S-Scared? No, nebudeme vás dlouho napínat. Po tom, co se pro Scoobyho našlo jméno, se konečně našel definitivní název i pro celou show. Scooby-Doo, Where Are You! 

SCOOBY-DOO, WHERE ARE YOU! (1969-1970)

S příchodem této první iterace seriálu se nám tak konečně představila známá parta, která společně cestovala v dodávce a řešila záhady. Blonďatý hezoun Fred, kráska Daphne, chytrá Velma, bojácný jedlík Shaggy a jejich čtyřnohý přítel Scooby-Doo. 

Struktura jednotlivých epizod byla vcelku prostá. Naši čtyři teenageři a Scooby někam jedou, ale pak se jim rozbije auto. Jakmile najdou nejbližší místo alespoň vzdáleně připomínající civilizaci, místní jim poví o zdejší legendě spojené buď s duchy, nebo s nějakým ohavným monstrem. A zanedlouho se právě takový hnusák rozhodne, že je načase partu poctít svou návštěvou. Následuje pátrání, při kterém se naše pětice rozděluje do skupinek. Většina hledá stopy, ale Scooby se Shaggym vyhlížejí spíš něco do žaludku a možnému nebezpečí se vyhýbají velikým obloukem. Nebezpečí si je však hledá samo, a tak následuje mnohdy vtipná honička, kdy se naše dvojice schovává, používá převleky a z ducha zkrátka dělá idiota

Mezitím Fred chystá dost sofistikovanou past, která je ale ve výsledku nefunkční a úplně k ničemu. Po tom, co je padouch chycen, následuje jeho odmaskování - tehdy se Velma vytasí se svými důkazy a my zjišťujeme, že duchem byl nějaký místní nebo hledaný zločinec. Nejčastější motivací pro tohle pobíhání v kostýmu je poklad či majetek. Tehdy padouch pronáší dnes už okřídlenou větu: „A prošlo by mi to, nebýt těch všetečných dětí.“ Provinilce si odváží policie a Záhady s.r.o. opět vyráží na cestu. 

Tento jednoduchý recept scénáristé okořenili nevšedními duchy a typickým humorem, který si se Scoobym neoddělitelně spojujeme dodnes. I proto u diváků seriál zabodoval a nepřekvapivě se dočkal mnoha pokračování. Pojďme se podívat na ta nejlepší, ale i nejbizarnější z nich.

SCOOBY-DOO A SCRAPPY-DOO (1979-1982)

Shaggy a Scooby jsou silná dvojka, kterou v animáku Scooby-Doo a Scrappy-Doo doplnil Scoobyho synovec - štěně Scrappy. Zbytek party se zde objevoval jen sporadicky, a tak řešení všelijakých záhad a chytání duchů padlo na bedra chudáka Scoobyho, který měl plné ruce práce s hlídáním malého synovce. Ten se totiž bohužel na padouchy vrhal bez jakéhokoliv rozmýšlení. Asi i proto, že podle něj byl Scooby superhrdina, a ne strašpytel, který hned skáče lidem do náruče. Navzdory absenci většiny členů Záhad s.r.o. si seriál vedl velmi dobře. A možná za to nakonec opravdu mohla nová hlavní postava. Kdo by si nezamiloval Scrappyho, který chtěl zmlátit jakéhokoliv padoucha a pokřikoval při tom věci typu „Štěněčí síla!“ nebo „Silák Scrappy!“

THE 13 GHOSTS OF SCOOBY-DOO (1985)

Pravdou je, že The 13 Ghosts of Scooby-Doo nepatří mezi nejznámější Scoobyho animáky. Také má ze všech jeho seriálů nejméně epizod - jak už sám název napovídá, je jich celkem třináct. Tentokrát ale naše parta nečelí lidem v převleku, nýbrž skutečným duchům, které z magického vězení vypustili nešikovní Shaggy a Scooby. Už jen proto stojí toto mírně nedoceněné dílko za zhlédnutí.

ŠTĚNĚ JMÉNEM SCOOBY-DOO (1988-1991)

I když tento animák u Scoobyho fandů nesklidil zrovna nadšené ohlasy, přeci jen nám představil dětství hlavních protagonistů. A co si budeme povídat. Vidět Scoobyho jako štěně stálo za to. Horší už to bylo se zbytkem party. Takový Fred se například vykašlal na pasti a místo toho se dal na konspirační teorie. Za pachatele tak často označoval mimozemšťany nebo krtčí lid. Nejčastěji však ukazoval prstem na pihatého prcka jménem Red Herring. Ještě že tu byla Velma, která s sebou tahala přenosný superpočítač. A ultrarychlý skateboard. Tenhle Scooby se fakt nebral vážně, což mnohým nebylo po chuti. My však tvůrcům nebudeme nic vyčítat, protože jejich cílem bylo jít proti zažitým principům značky.

CO NOVÉHO, SCOOBY-DOO? (2002-2006)

Show se ke svým kořenům vrátila až v seriálu nazvaném Co nového, Scooby-Doo? Parta tak opět cestovala v dodávce, náhodně potkávala nové padouchy a řešila záhady. Návratu se dočkaly i staré hlášky a seriál si tak v mnohém nezadal s původním Scooby-Doo, Where Are You!

SCOOBY-DOO: ZÁHADY S.R.O. (2010-2013)

O větší vážnost se Scooby pokusil v novějším seriálu s podtitulem Záhady s.r.o.. Kromě klasické zápletky známé z dřívějška totiž překvapivě nabídl i romantiku a pokusil se více prohloubit vztahy mezi partou. Daphne tedy řešila svoji posedlost Fredem a Velma zase neuspokojivý románek se Shaggym. To vneslo neklid do celých Záhad, což značně komplikovalo pátrání po jednom obrovském tajemství. Musíme uznat, že se tvůrcům tato přidaná hodnota vyplatila a tento Scooby patří k jedněm z nejlepších.

My jsme vám však slíbili bizár. A ten také dostanete. V roce 1972 spojil Scoobyho gang v rámci dvou epizod seriálu The New Scooby-Doo Movies síly s Batmanem. Ano, temný rytíř skutečně potřeboval čtyři teenagery a psa na to, aby zastavil Jokera s Penguinem. A jezdil přitom v Záhadomobilu. Této týmovky jsme se dočkali ještě jednou, a to v crossover animáku Scooby-Doo a Batman: Spolu a odvážně. Tentokrát se však sestava postav značně rozrostla. Přibyla například Black Canary, Catwoman či Aquaman. Záhady s.r.o. tentokrát čelily celé plejádě padouchů - nechyběl Joker, Clayface, Riddler, dokonce i Scarecrow!

A když už jsme u těch bizarností - věděli jste, že se Scooby setkal s Kissáky? Ne, vážně. Ve filmu Scooby-Doo a skupina Kiss téhle kapele pomáhali zachránit Zemi. A to v zábavním parku KISS, kam se z tajemné dimenze KISSterie dostávalo zlo v podobě Ničitele. Uhhh...

Raději tedy nechme Kissáky Kissáky a pojďme si připomenout to nejlepší ze Scoobyho animovaných filmů.

Animáky tedy máme za sebou. Jak už to tak ale bývá, Scooby se dočkal i několika hraných adaptací.

SCOOBY-DOO (2002)

První z nich, prostě nazvaná Scooby-Doo, představila partu na vrcholu slávy. Záhady s.r.o. si roli celebrit užívaly plnými hrstmi. Jenže nic není věčné, a tak se i naše banda po čase rozešla a každý si šel svou cestou. Spojil je až záhadný ostrov plný nadpřirozena, kam je sezval jeho excentrický majitel. Do prosluněné idylky však zasáhnul tajemný kult. Film lákal zejména svou hereckou sestavou. Majitele ostrova si zahrál legendární Rowan Atkinson a Daphne ztvárnila seriálová Buffy. Duo Shaggy-Scooby také nebylo k zahození a herec Shaggyho, Matthew Lillard, si svou roli užil tak, že dabuje animovanou verzi postavičky dodnes. Ani to však nedokázalo zachránit výsledné kvality filmu, který měl hrozný scénář a podprůměrné CGI efekty. Třeba ty vytáhlé krkající potvory nás straší dodnes

SCOOBY-DOO 2: NESPOUTANÉ PŘÍŠERY (2004)

Navzdory tomu se Scooby, stejně jako herci, vrátil ve druhém filmu s podtitulem Nespoutané příšery. Tentokrát se řešila minulost a začátky party, stejně tak jsme se zaměřili na roli Shaggyho a Scoobyho v ní. Jenže - pokud o prvním Scoobym platilo, že u diváků propadl, pak byla dvojka doslova katastrofální. Tohle si zkrátka městečko Coolsville nezasloužilo. Jak už to tak ale bývá, dnes je paradoxně právě z tohoto filmu menší kultovka

Hledáte-li však opravdového krále všech špatných Scoobyho adaptací, poohlédněte se po filmu Daphne a Velma. Tahle sólovka se totiž opravdu nepovedla. 

Pokud byste pak chtěli spravit chuť o něco lepší live-action adaptací, rozhodně vám můžeme doporučit snímek Scooby-Doo: Začátek, který následovalo pokračování jménem Prokletí nestvůry z jezera

Navzdory tomu, že je tu s námi Scooby-Doo už několik desítek let, baví pořád stejně dobře a těší se velké popularitě jak u těch nejmenších, tak i u těch nejstarších, kteří právě na Scoobym vyrostli. Díky tomu mohou dodnes vznikat Scoobyho komiksy, Scoobyho omalovánky, Scoobyho keksy a v neposlední řadě i Scoobyho filmy a seriály. Tenhle jednoduchý koncept se zkrátka ani po těch dlouhých letech neošoupal.

A my doufáme, že to tak zůstane i nadále.