Fargo máme rádi, přičemž nemůžeme dopustit ani na původní film bratrů Coenů z roku 1996, ani na volné pokračování ve formě seriálové antologie z produkce FX Networks. A jak se zdá, dlouho vyhlížená pátá sezóna by mohla film a seriál spojit víc než cokoliv předtím. Alespoň to naznačuje první trailer, který na ni láká.

V traileru lze totiž zpozorovat hned několik motivů, scén či záběrů, které budou příznivcům slavného snímku, v němž zazářili Frances McDormand, Steve Buscemi, Peter Stormare a samozřejmě William H. Macy, ihned povědomé. Noční přestřelka na silnici táhnoucí se přes zasněženou pustinu, dva únosci s cílem čapnout nic netušící paní domu... Jenomže tentokrát o nic netušící paní domu tak úplně nepůjde. Pátá řada seriálu Fargo je příběhem Dorothy „Dot“ Lyon, která sice vypadá jako typická manželka z amerického středozápadu, jenomže se zaplete se zákonem. A poté se vrhne zpět do života, o němž si myslela, že už ho nechala dávno za sebou.

Už z dřívějška víme, že tentokrát nás Fargo zavede do Minnesoty a Severní Dakoty v roce 2019, přičemž ústředním motivem páté sezóny, kterou má opět na starosti showrunner Noah Hawley a výkonný producent Warren Littlefield, je otázka „Co když únos není únos a co když vaše žena není vaše?“. Po zhlédnutí traileru tak máme o něco lepší představu o tom, co tím tvůrci myslí. Také je ale zjevné, že nás čeká pořádná porce černého humoru, jenž opět připomíná styl režisérů Joela Coena a Ethana Coena, a bizarních situací.

Také se můžeme těšit na tradiční přítomnost známých tváří. Předchozí řady seriálů, které vždy vyprávějí soběstačné, ale v jistých ohledech i navzájem provázané kriminální příběhy, se mohly pochlubit hereckými esy typu Billyho Boba Thorntona, Kirsten Dunst, Ewana McGregora či Chrise Rocka. Tentokrát dostává hlavní slovo Juno Temple, jež ztvárnila Dorothy, dále Jon Hamm nebo Jennifer Jason Leigh.

Pátá sezóna Farga se skládá z 10 epizod a první díl bude mít v zahraničí premiéru už 21. listopadu/novembra 2023. Zatím bohužel nevíme, kdy a v jaké formě se dočkáme u nás. Trailer však láká nejen na premiéru na stanici FX, ale také na možnost streamování přes službu Hulu. A jelikož tvorba Hulu je u nás běžně dostupná prostřednictvím Disney+, je tu určitá šance, že pátou řadu uvidíme už letos na podzim právě zásluhou streamovací služby Disneyho. V tuto chvíli to ovšem nelze potvrdit.