Z chystané adaptace série Like a Dragon: Yakuza pro Amazon máme zatím jen jeden obrázek a drobné info k tomu. Víme, že režie se chopí Masaharu Take, známý především díky skvělému seriálu The Naked Director, a víme, že hra bude následovat příběh prvního dílu z roku 2005. Také známe představitele protagonisty Kazumy Kiryu, tím je Ryoma Takeuchi, který například ztvárnil Kamen Ridera v roce 2014. Ryoma se v rozhovoru pro IGN rozpovídal o výzvách a přístupu k ztvárnění legendárního hrdiny. Zároveň mezi řádky prozradil podrobnosti, jak bude seriál nakládat s předlohou.

Už z tiskové zprávy jsme zjistili, že seriál se bude odehrávat ve dvou dějových linkách. V roce 1995, než Kiryu Kazuma nastoupí do vězení, a v roce 2005, po jeho návratu. „Kamurocho v roce 1995 je živé, vřelé a energetické,“ popisuje Takeuchi. Chválí detailnost setu, připadal si, jako by cestoval časem. „Na druhou stranu, když Kiryu opouští vězení a vrací se do Kamorucha v roce 2005, za tu dobu se změnila řada zákonů a atmosféra je mnohem chladnější, než když město opustil v roce 1995. Zatímco Kamorucho z roku 1995 hraje vřelými barvami jako oranžová, v roce 2005 vládnou odstíny šedé a modré,“ vysvětluje rozdíly mezi dvěma podobami města, ve kterém se odehrává většina série.

Kontrast, mezi dvěma liniemi je vidět i na Kazumovi samotném. Jednak co se týče oblečení, ale i fyzické postavy hlavního hrdiny. V roce 1995 ještě není tak svalnatý a vyrýsovaný, jaký bude, až se vrátí z vězení. Ryoma Takeuchi trénoval tak, aby to na jeho těle bylo fyzicky vidět. Bojových scén se bude účastnit přímo on.

Na začátku příběhu je Kiryův způsob boje kostrbatý a neefektivní. Ještě se nenaučil bojová umění, bojuje pomocí instinktů. Chci ztvárnit, jak roste jako bojovník a jak se mu postupně daří porážet jeho nepřátele. Jeho styl boje je proto velmi odlišný v obou érách,“ vysvětluje herec. Choreografie bude z části založená na původní hře a z části vytvořena přímo pro seriál.

Takeuchi bude mít obtížný úkol, ztvárnit oblíbenou postavu tak, aby uspokojil fanoušky. Spíše než to, se snaží zachytit postavu tak, jak ji vnímá on, a sám se umělecky projevit. „Samozřejmě doufám, že fanoušci budou spokojeni s mým ztvárněním – ale sebevědomě mohu říct, že jsem ze sebe vydal to nejlepší. Nemá cenu snažit se překonat původní hru, spíše jim chci ukázat respekt, zatímco vytvořím něco nového jako umělec,“ říká herec.

Něco takového lze asi vztáhnout na celou adaptaci. Nebude se jednat o přesné převyprávění 1:1, vypadá to spíše, že se seriál bude snažit děj hry rozšířit, protože roku 1995 je věnována mnohem větší pozornost. Ve hře se do něj hráč podíval jen v první hodině hraní.

Nezbývá než doufat, že se adaptace vydaří. „Vývojáři ze Segy mi řekli, že show je věrná hrám a moje ztvárnění je věrné Kiryuovi, a to mi stačí,“ uzavírá Ryoma Takeuchi rozhovor pro IGN.

První tři díly Like a Dragon: Yakuza budou dostupné přes Prime Video 24. října, zbylé tři pak o týden později. Jde v pořadí o druhou adaptaci hry, která u nás vyšla jako Yakuza. V roce 2007 vyšel japonský film Like a Dragon od režiséra Takashi Miike, o rok předtím vyšel krátký hraný prequel, který se odehrává před událostmi celé série.

Like a Dragon (dříve pod jménem Yakuza) je série brawlerů a JRPG od studia Ryu Ga Gotoku. Známá je především díky kontrastu drsné mafiánské hlavní linky a absurdního vedlejšího obsahu. Loni v sérii vyšly dva spin-offy: remake samurajského Like a Dragon: Ishin a Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name. Na začátku tohoto roku pak přišlo osmé pokračování Like a Dragon: Infinite Wealth. Toto JRPG zaznamenalo velký úspěch, během prvního týdne prodeje prodala přes milion kopií a bodovala i v recenzích. V japonském magazínu Famitsu získala 40 bodů ze 40, je třicátou hrou v historii magazínu, které se to povedlo. Stejný úspěch kdysi zaznamenala i Yakuza 5.