Cosplay základna se každý rok čím dál více rozrůstá a samotné povědomí o tom, co samotný cosplay je, je čím dál větší. Nicméně je tady stále většina lidí, kteří mají tenhle koníček jako vrchol ujetého oblíkání do divných kostýmů. Přesně proto vzniká dokumentární film Cosplay: Celovečerní film, který chce přiblížit nepolíbeným lidem, co tento pojem znamená. K tomu, aby vznikl, mohou teď pomoci všichni.

Na Hithitu byla spuštěna nová kampaň, která si dala za cíl vybrat jeden milion korun, aby byl dokončen projekt Cosplay: Celovečerní film. Samotná myšlenka vznikla už před třemi lety při rozhovoru s Blockholmem, který se následně stal jedním z protagonistů tohoto projektu.

Následně přišla pandemie a během této doby se ona myšlenka začala dávat dohromady. První klapka následně padla na akci Blavburg 2021. A tak začala dlouhá cesta tohoto projektu. O tom, co tento projekt je, jste už mohli slyšet v naší reportáži z Animefestu, kde se sešlo obrovské množství cosplayerů, a hlavně se dostalo i na rozhovor s Frederickem Hrabálkem.

Samotný film pak nebude jen montáží z různých akcí. Jeho cílem je představit práci, která za celým procesem stojí. Není to jen o obléknutí se do kostýmu oblíbené postavy, ale o tom, co za tím vším je. A následně onu samotnou roli prožít. Předvést, že je to něco víc.

Jedním z hlavních cílů je také zodpovědět tři zásadní otázky, které by nové zájemce o cosplayi mohly napadnout:

„Proč to vlastně děláme?“

„Jak je to náročné?“

„Co z toho vlastně máme?“

Proč je tedy potřeba vybrat takovou částku, když už většina záběrů je hotová a připravená na produkci? Právě ona produkce není vůbec jednoduchou záležitostí. Peníze jsou potřeba, aby se film povedlo vyladit a dotáhnout do dokonalosti. Tenhle film by se totiž neměl dostat jen do českých kin a na různé Cony, ale hlavně by se měl promítat na celosvětové úrovni i v kinech.

Je tedy potřeba zajistit profesionály, kteří se postarají o postprodukci, profesionální mix hudby a hlavně kvalitní překlad do angličtiny. V neposlední řadě je tady samotná distribuce filmu, která rozhodně o jeho úspěšnosti.

Podporou projektu si samozřejmě můžete vybrat, zda budete jen podporovatel, případně se rozhodnete vzít si odměnu. Krom placek nebo triček s nápisem: „Nejsem k*kot v kostýmu“ najdete mezi cenami i digibook cosplay, jméno v titulkách, lístek na předpremiéru nebo možnost získat Unikátní Sběratelský box – Vertigo Starlight.

My samozřejmě celému projektu fandíme a rozhodně se těšíme na výsledek.