Má váš život smysl? Vzpomene si na vás někdo jednou? A je veškeré to vaše hraní úplně zbytečné? Jestli vás někdy podobné myšlenky přepadly a donutily vás zamyslet se nad tím, co děláte se svým životem, tak možná dobře pro vás. Jak tomu ale je v případě velmi nemocného člověka? Velmi zajímavý pohled na celou situaci nám přinese dokument The Remarkable Life of Ibelin. Ten se zaměří na chlapce, jenž trpí svalovou dystrofií, které nakonec podlehne.

Mats Steen byl norský hráč hry World of Warcraft. Od malička se potýkal s nemocí, která oslabovala jeho svaly. Čím víc nemoc postupovala, tím více byl upoután na vozík. Jeho život se postupně měnil, nemohl nikam chodit, v rámci čehož trávil více času před obrazovkou a jen hrál. Nenašel si přátele a nikdy nepoznal lásku.

Tedy alespoň to si mysleli rodiče, kteří byli z krutého osudu zarmouceni. Pak se ale začali ozývat přátelé jejich syna z WoWka.

Ti odhalí rodičům, jak moc pro ně byl jejich kamarád důležitý, jak velký dopad měl na jejich životy a jak jim nebyl lhostejný. Samotný dokument převypráví zajímavým způsobem Matsův skrytý život. Mats Steen si pod přezdívkou Ibelin Redwood vytvořil svou unikátní postavu, vybudoval svou komunitu a společně v této multiplayerové hře žili každý svůj soukromý život. Ten prožíval na místě zvaném Azeroth, kde si našel přátele a zažil několik dobrodružství, dokonce se i zamiloval. Ale před rodiči i svou sestrou tenhle život tajil. A byl pro ně jen obyčejným chlapcem, který se izoluje od ostatních, přičemž každý rok je pro něj horší a horší.

Film měl premiéru na lednovém festivalu Sundance 2024, kde získal Cenu za režii a Cenu diváků v kategorii dokumentů. Za režií stojí Benjamin Ree, režisér filmů Magnus (2016) a The Painter and the Thief (2020). Producentem je Ingvil Giske a koproducentem Hans Andreas Fay. Dokument bude na Netflixu dostupný od 25. 10. 2024.