S podzimem se přiřítila nová vlna anime seriálů. Mezi nimi bylo i obnovení série Bleach po deseti letech a mnoho fanoušků na premiéru prvního dílu netrpělivě čekalo. Podpásovkou ovšem bylo oznámení, že Disney zakoupil práva na vysílání, tudíž se vše mělo postupně objevovat na Hulu a Disney+. Na tom by nebylo nic špatného, kdyby si fanoušci nezakoupili jen pro tohle předplatné a následně nezjistili, že zcela zbytečně.

Onen večer 10. 10. se diváci v Latinské Americe a Evropě nahrnuli na oficiální stránky a mačkali tlačítko refresh jako diví. A to jen proto, aby se jim před zraky objevil kód chyby 41. Neboli požadovaný seriál není dostupný ve vašem regiónu. Ona zvěstovaná celosvětová premiéra byla nakonec premiéra mezi pěti státy, z nichž čtyři byly anglicky mluvící země. Proč se ale nikdo ze zmíněných zemí nemohl na nový díl podívat? Pravděpodobně za to mohou nevyjasněná práva a licence.

O to více je zarážející odpověď, kterou dostali fanoušci v Latinské Americe. Po několika ohlášeních chyby na infolinky se Disney+ rozhodlo vyjádřit na svých twitterových účtech se zprávou: „Zdravíme, velmi si ceníme vašeho zájmu o náš obsah. Naneštěstí bychom vás velmi rádi informovali, že „Bleach“ nebude zahrnut do regionu Latinské Ameriky. Přejeme pěkný den!“ Ano, přesně tuhle zprávu si chcete přečíst hned potom, co si koupíte předplatné na něco, co slibovali, že najdete na oné streamovací platformě.

Následně byl příspěvek stažen a smazán. Nyní se o vše snaží postarat Star+, což je streamovací platforma spadající pod společnost Disney a snaží se celou záležitost vyřešit. Pro evropské uživatele to bude nejspíš o něco složitější. Byť jsou odběratelé celkem dost neodbytní, operátoři na infolinkách nechtějí poskytnou žádné konkrétní informace. S velkou pravděpodobností se ale jedná o nevyřízená práva. Problém se týká pravděpodobně celé Evropy.

Zatím se zdá, že Latinská Amerika a Evropa nemají k Bleachi vůbec přístup. Začátkem tohoto měsíce společnost Viz potvrdila, že licence přechází na Hulu ve Spojených státech a na Disney+ v zahraničí. Ve Spojených státech se anime vysílá simultánně, ale fanoušci v ostatních regionech stále nevědí, jak bude anime na jejich trhu uvedeno. Některé regiony samozřejmě zcela přicházejí o dlouho očekávaný návrat anime kvůli zjevným problémům s licencí.

Jak se situace bude dále vyvíjet, je zatím záhadou. Bohužel momentálně neexistuje oficiální cesta, jak sledovat Bleach a ani poslední sérii. Navíc tenhle tah pravděpodobně podkopal důvěru mnoha lidí v Disney+.