Neuvěřitelné se stalo skutečností. Už několik let se snaží čeští cosplayeři dosáhnout uznání nejen u nás, ale i na světové scéně. To se obecně daří s celkem uspokojivými výsledky. Nyní se ale podařilo téměř nemožné. Po úspěchu na Animefestu 2024 se Kateřina Hrdinová a Tereza Řezáčová (Kate a Tery) kvalifikovaly na světovou soutěž Extreme Cosplay Gathering (ECG) v Paříži. Radost je samozřejmě o to větší, jelikož zmíněná dvojce získala první místo.

Jestli existuje koníček, který si v poslední době vybudoval značné uznání, tak je to rozhodně cosplayování. Nejedná se samozřejmě jen o pouhé převlíkání se za komiksové postavy, ale jde o kompletní převtělení do určité osobnosti. Na přípravu řádně propracovaného kostýmu padnou několik desítek, ne-li stovky hodin, ale výsledek za to doopravdy stojí. Důkazem toho je obrovská plejáda cosplayerů, které můžeme potkat na různých akcí spojených s anime, komiksy nebo předpremiérami filmů. Pokud i tak jste skeptičtí, doporučujeme počkat si na dokumentární film COSPLAY!, který na vše hází nové světlo.

Nicméně tenhle koníček je samozřejmě pro všechny a lze se vyšvihnout až na profesionální úroveň. Jak moc dobří jste, lze zjistit skrz různé soutěže, které se v Česku pořádají. Tou největší a nejprestižnější je Cosplay soutěž na Animefestu. Ta slouží jako kvalifikační kolo pro mnoho dalších mezinárodních soutěží. A právě mezi ty patří již zmíněný Extreme Cosplay Gathering, dříve známý také jako European Cosplay Gathering, zkráceně ECG. Letos se tak kvalifikovaly Kate a Tery s výborně zpracovanými kostýmy postav z filmu Noc v muzeu.

ECG následně proběhlo 13. 7. 2024 v Paříži a zúčastnilo se 18 zemí z Evropy, Austrálie a USA. Celkový počet návštěvníků na Japan Expo bylo 200 tisíc a na samotné ECG bylo přes 14 tisíc lidí. Jak vypadalo vystoupení Kate a Tery, můžete posoudit i vy sami ve videu výše. Porota složená z celosvětově uznávaných cosplayerů hodnotila kvalitu výroby kostýmů, jejich podobnost s původní zdrojem a také kvalitu scénky. My sami musíme říct, že se jedná o velmi povedené provedení a vítězkám gratulujeme.

Za tuhle zkušenost jsme nesmírně vděčné! Atmosféra na finále v Paříži je vždycky kouzelná a zážitek je to k nezapomenutí! Umístit se na první příčce mezi osmnácti zeměmi z celého světa je opravdová pocta.“ Popisuje Kate a Tery. Zda se podobný úspěch bude opakovat, si musíme chvilku počkat. Další Animefest se uskuteční 23.-25. května 2025 v Brně, opět bude sloužit jako kvalifikace na ECG.