Po dlouhých letech je to konečně tady. Hrůzný okamžik, kdy vznikla první hraná adaptace seriálu Avatar: Legenda o Aangovi, o níž se postaral M. Night Shyamalan, se zaryl lidem do paměti tak moc, že o snímku mluví jako o něčem, co se v životě nestalo. Tenhle film totiž vše vzal a naprosto všechno zkazil. Nyní je na řadě Netflix, aby ukázal, že tenhle populární animovaný seriál lze převést do kvalitní hrané verze. Je tomu skutečně tak?

Na to si budeme muset počkat do příštího roku, ale Geeked Week 2023 nám aspoň dal konečně ochutnávku toho, na co se skutečně budeme moci těšit. K našemu údivu to ale nevypadá až tak špatně.

Trailer, který najdete výše, nás vezme na lehkou procházku příběhem, který většina z nás zná. V tomto světě existuje bending arts – schopnost ovládat elementy. Tihle lidé se rodí se schopností ovládat přírodní živly, mezi které patří: voda, oheň, země a vzduch. Ovšem jednou za sto let se rodí Avatar, který dokáže vládnout všem elementům. A v případě tohoto filmu je tím avatarem Aang. Mladý vzdušný nomád, který na 100 let zmizí, přičemž mezitím ohnivý národ zpustoší celou zemi.

Nyní je po několika letech teroru na řadě Katara s jejím bratrem Sokkou, aby doprovázeli znovu objeveného avatara na jeho cestě za ovládnutím všech živlů, stejně tak i záchranou světa. To vše by se v novém seriálu mělo objevit, přičemž by se neměl přesně opakovat děj z animovaného seriálu, nýbrž bychom se měli dočkat scén, které v něm chyběly. Co tím přesně producenti mysleli, netušíme. Ale už teď víme, že se můžeme těšit na ohnivý národ, město Omashu i s pověstným doručovacím systémem, bojovnice Kyoshi a samozřejmě mnoho létání s okřídleným lemurem Momo a vzdušným bizonem Apou.

Vizuálně zatím vše vypadá nádherně, pokud tedy pomineme zhoršenou kvalitu při létajících sekvencích. Co je ale zatím otázkou a bude rozhodujícím faktorem při rozhodování se, zda se bude jednat o dobrou nebo špatnou adaptaci, je samotné vládnutí nad živly neboli bendingem. Každý bending má svůj specifický bojový styl nebo pohyby, které dodávají bojovým sekvencím na potřebné akčnosti a zábavnosti. Přesně tohle je jeden z mnoha bodů, kde jsou obavy na místě.

Zda se produkčnímu týmu povedlo ovládnout živly, se dozvíme až příští rok 22. 2. 2024. Co působí nemile, je brzký odchod původních tvůrců Avatara z pozic showrunnerů. Jejich vize se totiž neshodovala s vizí Netflixu. A tak prostě odešli.

Mezitím se seriálu na Netflixu ujal nový tvůrčí tým pod vedením Alberta Kima. Na pozici režisérů nastoupili Michael Goi (Riverdale), Jabbar Raisani (Lost in Space) a Roseanne Liang (Shadow in the Cloud). V hlavním obsazení se objeví Gordon Cormier jako Aang, Kiawentiio jako Katara, Ian Ousley jako Sokka a Dallas Liu jako Zuko. K těmto čtyřem relativním nováčkům se připojují Daniel Dae Kim, Amber Midthunder, Utkarsh Ambudkar, Danny Pudi a George Takei.