V důležité dohodě, která zásadně ovlivní zábavní průmysl, se Shari Redstone dohodla na prodeji kontroly nad Paramount Global konsorciu vedenému společnostmi Skydance a RedBird Capital. Tato dohoda představuje zásadní milník a ukončuje měsíce spekulací a jednání.

Na této dohodě se pracuje již od minulého roku a nejde o nic překvapivého. Však Skydance s Paramountem spolupracoval již dříve na produkcích filmů Top Gun: Maverick, Star Trek: Do temnoty a několika dalších.

Top Gun: Maverick - Tom Cruise je znovu TOP. Téměř...

David Ellison, šéf Skydance, bude působit jako CEO společnosti, zatímco Jeff Shell, bývalý CEO NBCUniversal, se stane prezidentem. Konsorcium Skydance plánuje investovat 2,4 miliardy dolarů na získání National Amusements. Jde o regionální řetězec kin, který se postupně stal mediálním gigantem díky akvizicím společností Viacom, Paramount a CBS, které provedl Sumner Redstone, otec Shari Redstone. Ačkoli National Amusements vlastní pouze asi 10 % akcií Paramountu, kontroluje přibližně 80 % hlasovacích práv, což mu dává rozhodující kontrolu nad společností.

Dalších 4,5 miliardy dolarů chce Skydance investovat do akcií. Tato transakce, která by měla být dokončena v první polovině roku 2025, zahrnuje také investici 1,5 miliardy dolarů do kapitálu Paramountu.

Dohoda umožní Skydance ovládnout Paramount, včetně jeho slavných filmových a televizních studií, streamingové služby Paramount+, televizní sítě CBS a kabelových kanálů jako Nickelodeon, MTV a Comedy Central. Transakce také zahrnuje lepší podmínky pro akcionáře třídy A a B, kteří mohou své akce prodat za 23 dolarů za akcii třídy A a 15 dolarů za akcii třídy B. Společnost Skydance proto uvádí, že až bude vše hotovo, očekává, že bude vlastnit 70 % akcií v oběhu.

Shari Redstone, která vede společnost od smrti svého otce Sumnera Redstonea, v roce 2020, uvedla, že tato dohoda pomůže Paramountu úspěšně navigovat rychle se měnícím mediálním prostředím a podpořit růst společnosti. David Ellison vyjádřil vděk za důvěru, kterou mu Redstoneovi projevili, a zdůraznil závazek k posílení Paramountu moderní technologií a novým vedením.

Sumner Redstone koupil Viacom v roce 1987 a začal budovat mediální impérium, které dnes zahrnuje Paramount Global. „Můj otec měl vizi, že obsah je král, a byl vždy odhodlán dodávat skvělý obsah pro publikum po celém světě,“ řekla Shari Redstone v oficiálním prohlášení. „Tato vize zůstala jádrem úspěchu Paramountu a naše úspěchy jsou přímým výsledkem neuvěřitelně talentovaných, kreativních a oddaných jednotlivců, kteří ve společnosti pracují.“

Mission Impossible: Odplata diváky v kinech nezaujal

Paramount se ale v posledních letech potýká s problémy, například ztrátový streamingový byznys, pokles výdělků z televizního vysílání a snížené hodnocení úvěruschopnosti. Vedení společnosti doufá, že spojení se Skydance pomůže překonat tyto výzvy a přinese nový růst a inovace.

Jak moc to ale ovlivní existující a plánované seriály a filmy z jejich produkce? To je zatím ve hvězdách. Pro začátek ale velké změny nečekáme. Já jen doufám, že mi úplně nezruší Star Trek.