Hra o trůny (2011) sice neměla zrovna nejlepší a nejuspokojivější finále, přesto na něj může být HBO náležitě pyšné, protože se jedná o jeden z jeho nejúspěšnějších seriálů. Na onen úspěch proto chce navázat s dalšími spin-offy, které se zaměří na jiné příběhy ze slavného světa G. R. R. Martina.

Na světě už máme seriálový spin-off Rod Draka (2022), kterému nedávno premiérovala druhá řada, přičemž v budoucnu se můžeme těšit třeba na seriálové Příběhy Dunka a Egga. Některé plánované spin-offy však nakonec byly hozeny do koše, například seriál o Jonu Snowovi, k němuž by se ale jeho představitel Kit Harington mohl jednoho dne vrátit.

Už před několika lety jsme se také dozvěděli o spin-offu s názvem Ten Thousand Ships (Deset tisíc lodí), který měla zcela původně napsat Amanda Segel (Odstřelovač). Poté se ale zdálo, že ani ten nakonec nespatří světlo světa. To se nyní mění. 

G. R. R. Martin nedávno odhalil, že se spin-offem Deset tisíc lodí se nakonec přece jenom počítá. Projekt má na palubě novou scenáristku, kterou se má stát Eboni Booth, herečka, autorka divadelních her a držitelka Pulitzerovy ceny, která v minulosti psala pro seriály jako Julia (2022) a Měli jsme štěstí (2024). Martin se o Booth vyjádřil jako o úžasně talentované umělkyni, se kterou je radost pracovat.

Příběh se má odehrávat asi 1000 let před událostmi Hry o trůny, přičemž bude vyprávět o princezně Nymerii, která musí se svým národem Rhoynarů prchnout přes Letní moře z Essosu. A to kvůli mocné valyrisjké říši, která si ve světě zajistila dominantní postavení díky svým drakům. Princezna a její lid tak unikají do Západozemí, přesněji do království Dorn, které v té době bylo chudou a nepříliš mocnou zemí. Nymeria tak následně naváže spojenectví s Morsem Martellem, kterého si následně i vezme. Oba dva rody se tak propojí krví.

Zatím není známo, kdy přesně se spin-offu dočkáme, Martin se na něj už ale velice těší. I přestože je projekt naživu, měli bychom se raději obrnit trpělivostí.