Jedním z nejslavnějších tvůrců filmových parodií je bezpochyby Mel Brooks, který už za několik dní oslaví 98. narozeniny. Jakožto scenárista a režisér nám tak nadělil trhlé a zábavné kousky jako Bláznivý příběh Robina Hooda (1993) nebo Drákuloviny (1995).

Jedním z jeho nejznámějších filmů je ale bezpochyby kultovní sci-fi parodie Spaceballs (1987), která si dělá legraci především ze Star Wars, ovšem bodne si třeba i do Star Treku a Vetřelce.

Příběh se zaměřil na udatného žoldáka jménem Lone Starr, který se svým mimozemským parťákem Barfem míří zachránit princeznu Vespu z Druidie před pařáty zlovolných Spaceballů a jejich neschopného prezidenta Škroba. Snímek v kinech příliš velký komerční úspěch neměl, nicméně postupem času se z něho pro mnohé stala milovaná klasika.

A nyní se zdá, že se v budoucnu dočkáme filmového pokračování. 

Na výrobu Spaceballs 2 bude dohlížet společnost Amazon MGM Studios, která už našla hlavního představitele. Tím se stane americký herec Josh Gad, kterého můžeme znát z filmových titulů jako Vražda v Orient expresu (2017) nebo Kráska a zvíře (2017), případně i z komediální sci-fi Avenue 5 (2020).

K pokračování je upsaný i sám Mel Brooks, ovšem tentokrát pouze v roli producenta.

O režii se postará Josh Greenbaum, který nám minulý rok nadělil mládeži nepřístupnou komedii o pěkně sprostých psících jménem Vocasy na tripu (2023).

Scénář si zas vzali pod palec Benji Samit a Dan Hernandez, kteří se oba podíleli na psaní filmů jako Pokémon: Detektiv Pikachu (2019) a Želvy Ninja: Mutantí chaos (2023). Spolu s nimi se na scénáři podílel i zmíněný Josh Gad. 

Scénář by už každopádně měl být hotový, ale Amazon odmítl odhalit nějaké podrobnější informace o tom, jak to bude s příběhem. Projekt se však stále zdá být ve velice brzkých fázích výroby, tudíž než se ho dočkáme, nějaký ten pátek to ještě potrvá.

Nejedná se každopádně o jedinou slavnou parodii, která se dočká po dlouhých letech dalšího dílu, připomeneme, že se k nám pomalými kroky blíží i další Bláznivá střela