Na začátku minulého měsíce vyšlo najevo, že dalšího Vymítače ďábla nakonec natočí Mike Flanagan, který patří mezi schopné a uznávané hororové veterány. A nyní server Deadline odhalil, kdy přesně se filmu vlastně dočkáme.

Studia Universal a Blumhouse Productions hodlají snímek pustit do kin 13. 3. 2026, v ten den bude příhodně pátek třináctého, což se na hororovou značku, na kterou se v posledních měsících lepila jen samá smůla, docela hodí. U nás ale film zřejmě vyjde klasicky o den dříve.

Připomeneme, že Universal odkoupil práva na Vymítače ďábla za šílených 400 milionů dolarů, přičemž doufal, že následná trilogie filmů tuto investici splatí. První díl s názvem Vymítač ďábla: Znamení víry (2023), který zrežíroval David Gordon Green, však celosvětově utržil jen 137 milionů, navíc se na snímek lepily především negativní reakce. Představitelé výše zmíněných studií se ale nechtěli na plán vykašlat.

Proto se uchýlili k několika změnám. Námět k chystanému pokračování The Exorcist: Deceiver, které mělo vyjít v roce 2025, byl hozen do koše, přičemž Davida Gordona Greena musela nahradit nějaká opravdová hororová třída. Následně pak projekt nabral na palubu zmíněného Mikea Flanagana, který má za sebou seriály jako The Haunting (2018) a Pád domu Usherů (2023), případně i filmy Oculus (2013) a Doktor Spánek od Stephena Kinga (2019).

Flanagan má podle všeho vytvořit zcela nový příběh, který bude v rámci svého pojetí obsahovat oproti předešlým filmům „radikální změnu“. I kdyby ale byl film ve výsledku dobrý, stále je otázkou, zda se mu podaří dostat do kin dostatek lidí. To holt uvidíme. 

O příběhu zatím nic nevíme, podle všeho ale snímek nebude přímo navazovat na žádný z předešlých titulů, což potvrdil jak Flanagan, tak i producenti.

Budeme každopádně slavnému filmařovi držet palce, rozhodně má před sebou těžký úkol.