Každý, kdo se v posledních letech zajímal o aktivitu studia Valve, nejspíš slyšel o snahách vytvořit filmy ze světa Portalu a Half-Life. Ty probíhají již velmi dlouho, přičemž práce na filmech oznámili na akci DICE 2013 Gabe Newell z Valve a JJ Abrams, jehož produkční společnost Bad Robot měla adaptace obou her připravovat v přímé spolupráci s Valve. Od té doby Abrams práce na obou projektech několikrát zmínil v různých rozhovorech, nikdy se však nezdálo, že by byl jakýkoliv výsledek na dosah ruky. Nynější případ bohužel není o moc odlišný, ačkoliv se zdá, že bychom přeci jen mohli být trochu blíž.

Přečtěte si také: Anime Dota: Dragon's Blood se dočká druhé sezóny

JJ Abrams, který v případě, že filmy vzniknou, pravděpodobně zůstane na pozici producenta a neujme se ani scénáře, ani režie, o filmech na motivy Portalu a Half-Life promluvil při příležitosti uvedení jeho filmu Super 8 na 4K Blu-ray. V rozhovoru se serverem IGN dokonce prohlásil, že v případě Portalu se již pracuje na scénáři. „Ve skutečnosti máme scénář pro film Portalu, který nyní píšou ve Warner Bros. Z pojetí a nástřelu máme vážně dobrý pocit, takže se zdá, že je tahle věc konečně na cestě,“ uvedl Abrams, který si dále pochvaluje velký potenciál Portalu a jeho omezeného, ale skvěle podaného vyprávění.

S Half-Life je to horší. Abrams pouze prohlásil, že „pokud jde o Half-Life, v tuhle chvíli se na něm aktivně nepodílíme.“ I kdybychom se však nakonec měli dočkat jen Portalu, je na místě nemalá opatrnost. Stále nevíme, kdo je autorem scénáře nebo kdo se ujme režie, navíc zůstává faktem, že se o vzniku filmu hovoří již osm let. Jakmile se zkrátka Valve přímo vloží do nějakého filmového či seriálového projektu, zpravidla dojde na velmi dlouhé čekání, které nakonec nemusí dopadnout dobře.

Nedávno jsme tu sice měli první sezónu anime Dota: Dračí krev, ta je ale primárně v režii Netflixu a studio Valve se na ní dle dostupných informací podílelo jen minimálně. A když půjdeme dál do historie, narazíme na animovaný seriál na motivy Team Fotress 2, který kdysi vznikal v přímé spolupráci Valve s kanálem Adult Swim, aby byl nakonec po letech nečinnosti zcela zrušen. S Team Fortress 2 souvisí také jediný dosavadní plod spolupráce Valve a Bod Robot, a to dnes již zapomenutý herní mód Pass Time.

I filmy Half-Life a Portalu považují mnozí kvůli tomu osmiletému čekání za zrušené, Abramsova slova však přeci jen naznačují, že minimálně v případě Portalu nějaké plány nadále existují. O možnosti zrušení obou filmů se přitom nejvíce hovořilo v roce 2019, kdy společnost Bad Robot uzavřela dohodu o exkluzivní spolupráci s WarnerMedia. Vyjádření JJ Abramse pro IGN pak nasvědčuje tomu, že spolupráci Valve a Bad Robot tato dohoda nezastavila, jen se do ní nyní zapojuje i Warner Bros. S ohledem na to, co se aktuálně děje v souvislosti s WarnerMedia, je však na místě otázka, zda se kvůli tomu šance na vznik filmového Portalu ještě nezhoršily. To ukáže až čas. A jak známe Valve, toho času bude nejspíš víc než dost.