Nejdříve jsme zde měli zvěsti o tajemném projektu Luminous. Následně se ukázalo, že většina informací se zakládala na pravdě. Oficiální název tohoto projektu je nyní The High Republic éra. Ta se odehrává zhruba 200 let před událostmi pereqelů. Máme prozkoumat řád Jedi na vrcholu jejich sil. Tyto doby míru však nejsou ideálním podhoubím pro romány, komiksy a young adult novely založené na konfliktech. Takže i když příchod tohoto eventu byl zpožděn kvůli koronaviru, autor první knihy vysvětluje, proč je zajímavé ponořit se do Star Wars historie.

Kniha Charlese Soula, Star Wars: The High Republic - Light of the Jedi odstartuje velkou událostí. Doslova podněcující incident pro novou éru, „moment, kdy se The High Republic změní navždy.“ Podle Souleových slov se jedná o katastrofu ne nepodobné Holdo manévru ze Star Wars: Poslední z Jediů. To je ta kyberprostorová destrukce lodí Prvního řádu.

„Zničení (lodi pozn. red.) Legacy Run je katalyzátorem událostí pro celou galaxii,“ řekl Soule pro IGN. „Fragmenty zničené nákladní lodi začnou vylétávat z hyperprostoru super akcelerovanou rychlostí, což znamená, že se projektily sutin mohou vynořit kdekoliv a kdykoliv od Vnějšího okraje po světy Jádra. V této chvíli krize se Republika obrátí na obránce míru a spravedlnosti – Jedi.“

Není divu, že tato událost může mít tak velké měřítko. Tato událost doslova ovlivňuje celou galaxii. „Zahajovací tóny Light of the Jedi popisují epickou katastrofu a rychlou reakci a heroismus Republiky a řádu Jedi v snaze ochránit životy a zabránit krizi,“ vysvětluje Soule, „ale je to jen začátek. Katastrofa Legacy Run odstartuje mnohem větší příběh, je to opravdu jenom kus mnohem větší ságy.“ 

Přečtěte si také: Star Wars High Republic se pozdrží do ledna 2021

Já osobně jsem docela zvědav. Sice nejsem úplně fanouškem toho, aby se už zase přepisovalo fungování hyperprostoru ve světě Star Wars. Byl v tom nepořádek už v Legendách a kánon to ještě trochu více zašmodrchal. Na druhou stranu si myslím, že je to pořád lepší start nežli invaze Yuuzhan Vongů či jiné mimozemské rasy, o které se spekulovalo.

Malým nebezpečím může být to, že jde o událost, která se stala jen před 200 lety. Na druhou stranu bych to nerad zakřikl, protože nevíme, co Soule myslí těmi dalšími částmi „mnohem větší ságy“. Snad se Soulovi a dalším autorům nepodaří znovu rozdělit komunitu.