Kolik času máme, abychom dokázali něco velkého? Lin-Manuel Miranda dobyl Broadway i hollywoodský chodník slávy coby hudební skladatel ve filmech Život v Heights (2021) a Hamilton (2020). Svůj talent už ale předvedl i před kamerou jako herec v rodinném muzikálu Mary Poppins se vrací (2018) nebo jako producent. Aby byl jeho hvězdný obraz ve světě filmu kompletní, usedá proto do režisérského křesla, a to v rámci nadcházejícího muzikálu tick, tick...BOOM!, který na svých stránkách nedávno představil Netflix v oficiálním teaseru.

„Poslední dobou slýchám zvláštní zvuk. Něco jako tik, tak, tik…,“ říká Andrew Garfield jako Jon, mladý hudebník, který se živí jako číšník v newyorské restauraci v roce 1990 a sní o tom, že se jednou stane velkým skladatelem. Poslední dny předtím, než ukáže svůj talent v představení „make-or-break,“ pociťuje tlak ze všech stran, tedy nejen od své přítelkyně Suzan (Alexandra Shipp), která sní o uměleckém životě mimo New York, či od svého kamaráda Michaela (Robin de Jesus), jenž spojil svůj sen s finanční nezávislostí, ale také od celé umělecké komunity zpustošené epidemií AIDS.

Přečtěte si také: West Side Story se vrací, Steven Spielberg objevuje kouzlo filmového muzikálu

Jon se tak ve svých třiceti letech ocitá na životní křižovatce a čelí otázce, jíž si v životě musí položit každý z nás: „Co uděláme s časem, který máme před sebou?“ Odpověď na ni odráží příběh převzatý od stejnojmenného autobiografického muzikálu od Jonathana Larsona, jenž se stal fenoménem divadelní scény. Zápalná šňůra už hoří. Hodiny odpočítávají vteřiny. Plamen se blíží. A najednou všechno vybuchne.

Životopisný muzikál tick, tick…BOOM! dorazí do vybraných kin a bude se streamovat na Netflixu již letos na podzim, kdy si svět připomene 25. výročí Larsonova tragického úmrtí a jeho proslulý debut Rent (1996). Vedle hlavních protagonistů se ve snímku objeví také Bradley Whitford, Vanessa Hudgens nebo Judith Light.