Velká část z nás určitě někdy přemýšlela nad tím, že napíše nějaký vlastní příběh. Jenže napsat svojí vlastní knihu rozhodně není sranda. Pokud píšete třeba fantasy, musíte vymyslet zajímavý svět, vdechnout mu život a zároveň do něj zasadit příběh, který bude čtenáře bavit. Náročný úkol, co? Ve finále se ale mezi námi najdou lidé, kteří si tvorbu ještě více zkomplikují. A právě to je případ slovenského novináře a editora Adriána Berecze. Ten totiž dokázal napsat první aliterační fantasy sbírku povídek.

Kniha Zemämor: Zbierka zvláštnych zvestí vypadá na první pohled jako klasická sbírka fantasy povídek. Všechny příběhy se odehrávají ve fiktivním světě Zemä a jsou plné heroismu, magie, nebezpečných hrozeb, monster, tragédií, a hlavně epických soubojů. Odlišnost ale nastává v samotném zpracování. Jak jsme již zmiňovali, Bereczův projekt je aliterační, což znamená, že každá jedna povídka rozvíjí příběh slovami, jež vždy začínají na jedno konkrétní písmeno. Pokud stále netušíte, jak to myslíme, zde vám přikládáme dva odstavce z jedné z dostupných ukázek:

„Mrholilo. Mrákavy miernili mihotanie matného modravého mesiaca. Malebné meandrovité močarisko mámivo mátalo muchy, močiarnice. Menlivá meluzína melancholicky mávala morušami, myksľovala makovičím, mandľovníkmi. Monzúnové metelice málokedy minuli mokradiny. Mnohé myšiarky mokli, medvieďatá mrzli. Moskyty mogali miazgy. Mnohofarebné muchotrávky, masliaky mohutneli, milovali mokro. Mäsožravé magnólie mľaskali mäkulinké modrunké motýle, milučké mlynárky. Mlákami mátožne manévrovali myriady miniatúrnych mäkkýšov, mušlí, mlokov. Mútňavou malátne migrovali mdlé medovožlté medúzy.

Máloktorý muž mimovoľne mieril medzi mĺkve močaristé mokrade. Monštruózne machnaté medvede madžgali mocných mužov, mizla miestna mládež.“

S nápadem napsat aliterační sbírku povídek přišel Adrián Berecz před nějakým časem. Sám autor v již ukončené crowdfundingové kampani na portálu StartLab uvádí, že šlo zprvu o jednoduchou malou výzvu. Nejdříve se snažil napsat smysluplný příběh se slovy začínajícími na písmeno „A“. To se mu povedlo. A tak pokračoval s písmeny „B“ a „C“ a následně mu došlo, že vytvořil několik zajímavých příběhů, o které by se rád podělil se čtenáři.

Výsledkem Adriánovy výzvy je nakonec plnohodnotná kniha krásnými ilustracemi Adely Durošiové. Zemämor: Zbierka zvláštnych zvestí čtenářům nabízí 25 povídek rozkládajících se na více než 180 stranách ve formátu A5. A jak moc obsáhlé jsou jednotlivé povídky? Vzhledem k náročnosti psaní jsou některé krátké, okolo 1–2 stran. Bereczovi se ale povedlo dát dohromady i delší příběhy, které se rozprostírají na přibližně 20 stranách.

Adrián Berecz se pokusil knihu vydat s pomocí crowdfundingové kampaně na platformě StartLab, kde bohužel neuspěl. Nakonec ale sbírku vydal sám v malém nákladu za své vlastní peníze. Pokud byste tedy chtěli autora podpořit, v současné době si můžete knihu Zemämor: Zbierka zvláštnych zvestí zakoupit například na eshopu knihkupectví Martinus a to jak ve fyzické verzi v měkkých deskách, tak samozřejmě i v té elektronické. Jen tedy knihu raději nepůjčujte menším dětem. Některé povídky totiž obsahují barvitější popis soubojů a intimních okamžiků.