Jedním z nejzajímavějších oznámení, na která došlo na letošní akci WitcherCon, bylo nepochybně odhalení chystané mangy s názvem The Witcher: Ronin. V ní zaklínač Geralt z Rivie zavítá do feudálního Japonska, a to ve zcela samostatném příběhu. Již během WitcherConu jsme se dozvěděli, že se manga dočká také podpůrné kampaně na Kickstarteru, a ta je právě nyní aktivní.

Přečtěte si také: The Witcher: Ronin je manga ze světa Zaklínače

V rámci kampaně chtěli zodpovědní zaměstnanci polského studia CD Projekt RED, s nimiž spolupracuje Hataya zodpovídající za kresby, 106,907 amerických dolarů. A protože Zaklínač v japonských kulisách je pro mnohé fanoušky lákavá představa, zcela nepřekvapivě se tuto částku podařilo vybrat pouhých pár hodin po zahájení kampaně. Vypadá to tedy, že nyní nic nebrání tomu, aby svazek The Witcher: Ronin, jehož příběh se rozprostírá přes 100 stran, na začátku příštího roku skončil v rukou zájemců. Aktuálně se počítá s tím, že ti, kdo projekt finančně podpoří, obdrží knihu v lednu/januári 2022, přičemž si mohou vybrat mezi anglickou, polskou a japonskou verzí.

Kromě peněz v kapsách tvůrců se množí také dotazy, proč Kickstarter. Již během WitcherConu bylo koneckonců řečeno, že náklady na vznik mangy jsou dávno pokryté, navíc CD Projekt RED je obří společnost, která crowdfunding rozhodně nemá zapotřebí. Kampaň má být tedy ideálním způsobem, jak do tvorby Ronina zapojit komunitu a jak si mohou fanoušci zajistit sběralelskou edici knihy, která bude k dispozici v pevné vazbě, s několika stránkami nabízejícími pohled do zákulisí vývoje a se třemi exkluzivními krátkými příběhy na 45 stranách. V nich se mají objevit další populární postavy ze světa Zaklínače, například Yennefer nebo Vesemir.

Tvůrci vnímají Kickstarter také jako dobré měřítko výsledného zájmu o zaklínačskou mangu. A pokud můžeme soudit podle dosavadních údajů, ten zájem tu určitě je. Požadovanou částku se již podařilo vybrat, a co víc, ty nejdražší úrovně podpory se vyprodaly za pouhých několik minut. Úrovně pro běžné smrtelníky pak začínají na 35 eurech bez ceny za dopravdu. Za tuto cenu získá každý fanoušek sběratelskou edici knihy v pevné vazbě, pohlednici s motivem alternativní obálky a kódy k digitální verzi Ronina. Dobrou zprávou v tomto případě je, že kódy lze použít nejen v mobilní či webové aplikaci společnosti Dark Horse, ale také na GOG.com, kde bude s největší pravděpodobností k dispozici PDF bez jakékoliv protipirátské ochrany.

Díky Kickstarteru tedy máme nejen slušnou představu o výsledné ceně mangy, ale také naději, že ji bude možné zakoupit také digitálně. Na rozdíl od tří krátkých dodatečných příběhů, stránek ukazujících zákulisí tvorby a fyzických bonusů typu pohlednice či plakátu totiž aktuálně nic nenasvědčuje tomu, že by měli dostat přístup k manze na GOGu a v aplikaci Dark Horse jen ti, co projekt podpoří na Kickstarteru.

V souvislosti s kampaní na Kickstarteru tu máme také nový trailer, v němž autor Rafał Jaki přibližuje příběh, původ a obsah celé knihy, stejně jako výhody a příležitosti plynoucí z celé kampaně. Také máme díky videu k dispozici další ukázky toho, jak bude ve výsledku The Witcher: Ronin vypadat zvenku i zevnitř. Zajímavé přitom je, že Jaki hovoří o Roninovi jako o prvním svazku, což bychom mohli brát jako náznak plánů na pokračování, pokud se bude tomuto počinu dařit. Pro tuto chvíli však nezbývá než čekat na začátek příštího roku a doufat, že si Geralt jako Ronin dříve či později najde cestu i k nám v řádné české verzi. Ano, nakladatelství Crew, koukáme právě na vás.