Taky znáte filmové adaptace her? A otázka zní, znáte nějaké dobré? No, my jsme o moc dobrých zatím neslyšeli. A přitom filmové zpracování her tu jsou s námi už skutečně dlouho, ať už jde o první Laru Croft, Postal nebo třeba Doom. Ve většině případech se však, až na pár výjimek, nejedná o úspěšné kousky. A i přes to na sebe třeba takový Warcraft, který se k těm úspěšnějším řadí, ani nevydělal. V poslední době to ale vypadá, že se se všemi různými adaptacemi či jen spojováním známých herních značek s filmy a seriály roztrhl pytel a máme jich tu hned několik. Proto se společně na některé z nich podíváme.

ZAKLÍNAČ, ZAKLÍNAČ A ZASE ZAKLÍNAČ

No a jako první se podíváme na velmi diskutovanou druhou sérii Zaklínače. Krásný příklad seriálu, který není přímo herní adaptací. Série totiž vychází především z knížek, jejichž autorem je samozřejmě Andrzej Sapkowski. Tomu hernímu Zaklínačovi však nelze upřít, že i on se podílel na zvýšení popularity celé značky. Co se pak tedy Zaklínače od Netflixu týče, první série se setkala, byť obsahovala chyby, převážně s úspěchem a Netflix tak začal pracovat na sérii druhé. Ta byla bohužel odložena kvůli vypuklé pandemii. Alespoň jsme se ale dozvěděli několik zásadních informací. 

Přečtěte si také: Druhá řada seriálového Zaklínače nebude dělat stejné chyby

Především se zde objeví i několik dalších zaklínačů, zejména Geraltův mentor Vesemir, taky se ustálí časová linie a nebude prý tak moc skákat. Změny by se snad měla dočkat i ta hrozná nilfgaardská brnění. Natáčení druhé série je již obnoveno, přesto však neskončí dříve než v roce 2021.

A od Zaklínače ještě utíkat nebudeme. Netflix totiž chystá prequel The Witcher: Blood Origin. Bude mít šest dílů a odehrává se 1200 let před zrozením samotného Geralta z Rivie. Fanoušci se tak mohou těšit na elfský svět, zrod prvního zaklínače a na události, které spojily světy monster, lidí a elfů. Na tvorbu tohoto díla pak dohlédne i autor původních knih Andrzej Sapkowski. 

Přečtěte si také: Netflix skutečně chystá prequel seriálového Zaklínače

Otázka ale je... co tedy stojí za úspěchem seriálu? Knížky, nebo hry? I přesto, že se nejedná přímo o adaptaci na herní sérii, přece jen to s ní je lehce spojované a například původní seriálový Zaklínač nedopadl moc dobře, i když s odstupem času také získal nějaké to kouzlo. U toho aktuálního bylo taktéž ze strany fanoušků knih vytknuto pár chybiček, ale ty se spíše týkaly samotného poskládání děje. 

UBISOFT JE SNAD TAKY VŠUDE

A z Polska se přesuneme do Francie k Ubisoftu. Tato společnost před několika lety založila Ubisoft Film & Televison. Ta se - jak vám asi došlo - stará o různé filmové a televizní adaptace známých videoherních titulů. Jednou takovou adaptací je i Splinter Cell ve formě animovaného seriálu. Také si říkáte proč? Všichni bychom chtěli další hru, ale ne, Ubisoft si zřejmě myslí, že seriál je to, co nám chybí... no, uvidíme. Scénář měl dostat na starost Derek Kolstad, který je nejvíce spojován s Johnem Wickem. První podrobnosti o seriálu přináší anonymní zdroje serveru Variety. Ty tvrdí, že Netflix má v plánu dvě řady, které budou mít 16 epizod. Dále je důležité zmínit, že Splinter Cell byl původně napsán jako kniha, seriál tak nutně nemusí být inspirován pouze herní sérií.

Také nesmíme zapomenout na Beyond Good and Evil. Jejich dalším zfilmovaným titulem bude totiž právě tato hra. Projekt má přitom na starost Rob Letterman, režisér úspěšného Detektiva Pikachu z minulého roku. 

Přečtěte si také: Po Splinter Cell sa adaptácie dočká aj Beyond Good and Evil, poznáme režiséra

A my si říkáme, že se toho zrovna Ubisoft nebojí. Na to, jak rozpačitě dopadl Assassin's Creed. Co že se rozhodl k takovému kroku? Třeba zmíněný Splinter Cell původně vychází z knihy Toma Clancyho, ale zaručí to úspěch? A bude se seriál držet více knih, nebo spíše her?

ŘÍKAL NĚKDO SONY?

Určitě jste již slyšeli o filmové adaptaci Uncharted. A právě zástupci Sony připravují také televizní seriál na motivy úspěšného akčního survivalu The Last of Us. Producent Craig Mazin, který se naposledy postaral o povedený mini-seriál Černobyl, se o post-apokalyptickém světě od studia Naughty Dog rozpovídal a prozradil, co můžeme čekat. Celý seriál by se měl držet původního příběhu, a navíc by měl být i rozšířen. Na vše pak dohlíží sám Neil Druckmann, scénárista, kreativní ředitel a viceprezident Naughty Dog, který vedl vývoj The Last of Us pro PlayStation 3.

Přečtěte si také: Uncharted uvidíme dříve. Změny jsou i u Spider-Man 3, Spider-Verse 2 a Doctor Strange 2

Pokud se tedy tvůrci budou držet původního příběhu, šance na úspěch tu je... Ale že se už i Sony dostává k filmovým adaptacím her, co se tedy přesně změnilo od těch dřívějších adaptací? Ne všechny byly špatné, například takový Final Fantasy: The Spirits Within byl dobrý, avšak fanoušky nebyl přijat úplně nejlépe. Což je velmi často problém těchto filmů či seriálů. Fanouškovská základna totiž může v jiné než herní podobě značku nejen podržet, ale i totálně potopit. A jak víme, The Last of Us má fanoušků dost, jak tedy dopadne seriálové zpracování můžeme jen odhadovat.

Přečtěte si také: Seriál The Last of Us zahrne scénu vynechanou z původní hry

A už začátkem letošního podzimu bychom se měli dočkat fantasy snímku inspirovaného populární video herní sérií Monster Hunter od studia Capcom. Artemis se do magické země monster dostane společně se svým vojenským týmem, který bude muset s pomocí tajemného Lovce spojit síly a postavit se hrozbě zdejšího světa, aby ubránili ten náš. Režisér Paul Anderson má již s video herními adaptacemi zkušenosti, protože pracoval i na filmové sérii Resident Evil.

DISNEY ANIMÁK, AKORÁT NE OD DISNEY, NÝBRŽ NETFLIXU

Cuphead, který už sám o sobě vypadá jako stará dobrá animovaná disneyovka, se taktéž dočká seriálové zpracování od Netflixu. Seriál bude sledovat vlastní příběh, takže poskytne něco nového i fanouškům původní hry a noví diváci se také nebudou cítit ztraceni. Za animací přitom nestojí původní studio MDHR, ale vlastní animátoři Netflixu. Datum vydání stále oznámeno nebylo. Zdá se, že si tedy na seriál ještě chvíli počkáme. Do té doby si můžeme krátit čas hraním původní hry, která svou náročností potrápila nejednoho hráče. 

Přečtěte si také: Netflix odhalil prvú ukážku seriálu na motívy videoherného Cupheada

NA ŘADU PŘICHÁZÍ BETHESDA

Bethesda se pochlubila, že s Amazonem a autory televizního Westworldu chystají adaptaci jejich post-apokalyptické série Fallout. Na seriálu se má dokonce podílet i mezi hráči slavný Todd Howard z Bethesda Game Studios. Bohužel žádné detaily o seriálu zatím nemáme, doufejme ale, že se nám pak na televizních obrazovkách a monitorech neobjeví známe bugy z Fallout 76.

Přečtěte si také: Bethesda ve spolupráci s Amazonem a tvůrci Westworldu chystá seriálovou adaptaci Falloutu

I INDIE TITUL SI NAŠEL SVÉ MÍSTO VE SVĚTĚ SERIÁLŮ

Svět seriálů si pak uzmul i indie titul Disco Elysium. Detektivní hra, která svou kvalitou předčí i mnohé vysokorozpočtové tituly. Jisté je, že televizní seriál bude založen na samotné hře, ale projekt je teprve na svém začátku. Zatím byla uzavřena smlouva mezi vývojáři a producentem. Nyní se bude hledat scénárista, pracovat na příběhu a také se musí dohodnout, kde vlastně seriál poběží. 

Přečtěte si také: Skvělý indie RPG titul Disco Elysium bude mít svůj TV seriál a do animace světa míří The World Ends With You

A když už se nám blíží to Halo Infinite, zmíníme sice o něco starší novinku, ale stále k dnešnímu tématu aktuální. Společnost Microsoft oficiálně oznámila seriálovou adaptaci kultovní sci-fi střílečky Halo, která bude mít na televizních obrazovkách premiéru na začátku roku 2021. Seriál je založen na universu této populární herní série pro Xbox. A pro fanoušky máme dobrou zprávu - seriál Halo totiž už v roce 2019 vstoupil do produkční fáze.

Přečtěte si také: Pro ambiciózní seriál Halo byli vybráni herci

Nakonec tu máme takovou banánovinu. Základem je totiž hra My Friend Pedro, v níž je příběh takový… no, poněkud zvláštní, jelikož vás po celou dobu navádí mluvící banán a říká vám, koho máte zabít. Mělo by se pak jednat o půlhodinovou drama komedii

Přečtěte si také: I „banánovina” My Friend Pedro se dočká televizní adaptace

Vypadá to tedy tak, že filmových a seriálových adaptací her máme víc a víc, byť jejich minulost není zrovna nejlepší. Přidává se nám Bethesda, která měla své neúspěchy i na poli herního průmyslu. A zajímavé je, že zde máme i indie společnosti, které chtějí dostat svou hru i na televizní obrazovky. Znamená to tedy, že si tvůrci uvědomili chyby z předchozích nepodařených adaptací? Bude snad hráčům vadit ukázka příběhu z jiného pohledu či chybějící interaktivita? A abychom jenom nespekulovali o nadcházejících dílech, tak z nedávné doby se můžeme podívat na úspěch Castlevanie. Ten oslovil nejen hráče původní rozsáhlé herní série, ale i diváky úplně nové a ukázal, že to prostě jde.

A co na to říkáte vy? Máte nějaký oblíbený titul, na který byste chtěli film či seriál? Určitě nám to napište do komentářů a těšíme se na vás u dalšího videa.