Společnost Disney dnes zveřejnila plnohodnotný trailer na Artemis Fowl. Připravovaný film podle série fantasy knih irského spisovatele Eoina Colfera bude mít premiéru již 29. 5. 2020. Avšak fanoušci vůbec nejsou nadšeni. Vadí jim, že snímek nemá nic společného s knihami a nechápou, jak se producenti a scénáristé mohli rozhodnout změnit příběh i postavy.

Série knih je přitom o extrémně inteligentním a talentovaném mladém géniovi zla, jehož rodina je po generace zapojena do trestné činnosti. Román si získal skupinu oddaných čtenářů a ti to dávají Disney na internetu dost sežrat. Píšou například, že film Artemis Fowl bude horší než adaptace Eragona. Ptáte se proč? Jedním z hlavních důvodu je, že hlavní postava je v knihách ze začátku poměrně chladná, sobecká a vypočítává, zatímco v dnešním traileru je to běžné dítě omámené světem magie, podobě jako Harry Potter.

Fanouškům nejvíce vadí již zmíněné rozdíly v ději, kdy mladý génius má být záporákem, vydírat skřítky a až poté si u nich začne budovat přátelství. Ve filmu je - dle všeho - jejich přítelem od samotného začátku.

Další negativní komentáře směřující na obsazení herců, kdy příznivci knih nechápou například obsazení dítěte na roli jedné trpaslice, jež má být dospělou ženou. Není tak divu, že se fanoušci ptají, zda vůbec scénáristé filmu četli knihy.

Vypadá to, že spousta diváků si nechá tento film ujít a raději se do kouzelného světa vydá prostřednictvím knih Eoina Colfera. Jinými slovy, místo Artemise Fowla vytvořili generickou dětskou fantasy, která se jen jmenuje Artemis Fowl. Nejlépe tento problém definujeme vyjádřením jednoho z uživatelů přímo pod trailerem: "Kniha je jako Smrtonosná past s vílami, zatímco film je generický dětský fantasy příběh s vílami."

Co si myslíte vy?

Níže ještě starší teaser trailer: