Radek Starý, osoba známá hlavně pod přezdívkou Sterakdary. Jedná se o videoherního content creatora, který působí již deset let na YouTube a pět let na streamovací platformě Twitch. Za celý svůj život se kromě vlastní videotvorby podílel například i na reklamách pro videoherní společnosti. Jednoho dne si však Sterak řekl, že chce svou práci posunout dát a rozhodl se napsat svůj vlastní fantasy román. Sterakův knižní projekt ponese název Arila: Stříbrné město a nabídne čtenářům svět plný bohů, netvorů, magie a pohyblivých měst.  

Přečtěte si také: Druhá šance, český román s tajemnou zápletkou

Příběh se odehrává v magickém světě Aldolonu, který byl před tisíci lety postižen zničující událostí – realita byla roztříštěna na stovky a tisíce malých bublin světů. Na dobré straně barikády stojí národ Nurů, jenž se již po staletí posouvá z jednoho světa na druhý, kde hledá potravu, vzácné nerosty, ale hlavně nový bezpečný domov. Avšak osud Nurů je jasný, musí být neustále v pohybu, protože je pronásleduje šílená bohyně, jež se je snaží všechny do jednoho povraždit.

Hlavní hrdinkou je Arila, mladá dívka hledající své místo ve světě. Postupně odhaluje tajemství minulosti nejen světa Aldolonu, ale také pradávného řádu Hlídačů. „A dřív, než se naděje, bude i ona vržena do vírů událostí, kdy bude muset nejen pomoci se záchranou svého města, ale také čelit vlastním démonům. Dokáže v sobě nalézt dostatek síly, aby se mohla i ona stát opravdovým hrdinou?“

Práce na knize začaly na začátku roku 2020. Sám Sterak tvrdí, že se prostě rozhodl sednout k počítači a začít psát. Ve finále však zjistil, že psaní knihy rozhodně není procházkou růžovým sadem a musel svou práci stále upravovat k dokonalosti. Pokud by vás zajímalo, jak Sterak při tvorbě postupoval, na jeho YouTube kanále naleznete téměř třicetiminutové video, ve kterém autor mapoval celý proces ve formě videodeníku.

Jak asi sami tušíte, Sterakův rukopis byl pro první oslovené nakladatelství velmi zajímavý a byla mu ihned nabídnuta spolupráce. Tím nakladatelstvím je CooBoo, které patří pod největší českou knižní společnost Albatros Media. Je tedy zcela jasné, že debutový román Radka Starého bude opravdu zajímavý, když mu takhle velké nakladatelství nabídlo spolupráci.

Román Arilla: Stříbrné město je již dokončený, první várka prošla tiskem a kniha je tedy připravena k prodeji. Předobjednávky byly spuštěny včera a během pár hodin byl první náklad vyprodaný. Avšak nemusíte zoufat, protože se počítá s dotiskem. Titul si stále můžete předobjednat na eshopu Steraka za 349 korun. Kromě knihy samotné můžete na eshopu zakoupit i tematický merch či sběratelský box. Ti, kdož stihli předobjednat knihu včas, by se svého výtisku měli dočkat někdy koncem května/máje 2021. Další várka by měla být připravena za jeden a půl měsíce.

Pokud stále o koupi váháte a nevíte, co od knihy čekat, máme pro vás dobrou zprávu. Na Twitch kanále společnosti MADMONQ naleznete záznam včerejšího speciálního streamu, kde známý herec a dabér Martin Stránský četl prolog a první dvě kapitoly

AKTUALIZACE: Vyprodání zásob se týká pouze verze se Sterakovým podpisem na jeho eshopu. Kniha bude k dostání i u vybraných knihkupců v den vydání. Avšak nebude obsahovat podpis autora.