Slavná filmová série X-Men, která vypráví o životech mutantů s celou řadou nejrůznějších schopností, se stala jednou nejmilovanějších a nejpopulárnějších adaptací marvelovských komiksů. Posledního dobrodružství bandy sympatických mutantů jsme se dočkali ve snímku s názvem X-Men: Dark Phoenix. Jde nicméně o film, který zaznamenal ohromný komerční neúspěch, přičemž mnozí fanoušci film považují za ten vůbec nejhorší ze série (s čímž osobně musím souhlasit). V roce 2017 však studio Disney odkoupilo 20th Century Fox, pod kterým veškeré filmy ze série vznikaly. Díky tomu Disney získal na X-Meny veškerá práva, přičemž je už potvrzené, že z nich bude chtít udělat součást MCU. Je ale ještě nějaká šance, že se v budoucích Disney X-Menech dočkáme nějakých starých známých hereckých tváří? 

Vyloučené to není. Důkazem budiž třetí díl Spider-ManaTomem Hollandem, ve kterém se dočkáme i Alfreda Moliny, jenž ztvárnil Doktora Octopuse v Raimiho Spider-Manovi z roku 2004. Fanoušci tudíž začali teorizovat o tom, že bychom se mohli případně dočkat i dalších veteránů. Jedním z nich by mohl být i právě James McAvoy, který ztvárnil mladší verzi Charlese Xaviera, mocného mutanta se schopnostmi telepatie. Pokud se X-Meni objeví ve čtvrté fázi MCU, Charles Xavier mezi nimi stoprocentně nebude chybět. O možnosti se rozpovídal i sám herec v rozhovoru pro Collider. Herec řekl, že s postavou ještě neprozkoumal vše, co prozkoumat chtěl, ale zároveň uvedl, že pokud přišel čas roli navždy pustit k vodě, tak mu to vadit nebude. Pokud by ale byla příležitost navrátit se do x-menovského křesla, prý by nebyl proti. Teď už je jen otázkou, zda se to bude líbit i lidem od Disneyho. 

Disney však drží své plány s X-Meny v tajnosti. Z Comic-Conu v San Diegu, který proběhl v roce 2019, víme, že X-Meni se rozhodně zapojí do MCU rodiny. Ovšem nebylo řečeno, kdy k tomu dojde. Kvůli komerčnímu neúspěchu předešlých filmů ze série je ale možné, že Disney se bude chtít od éry foxovských X-Menů co nejvíce distancovat, proto bychom taky měli počítat s možností kompletního rebootu, ve kterém známé mutanty ztvární zcela jiní herci. To vše ukáže čas.