Většina X-Men filmů se těší poměrně vřelého hodnocení. To se ovšem nedá říct o dílech X-Men: Apokalypsa a X-Men: Dark Phoenix. První zmíněný film slavil ještě poměrně uspokojivý komerční úspěch, ale byl ze všech stran bombardován negativními reakcemi jak od kritiků, tak i od fanoušků. Proto došlo u připravovaného pokračování ke změně vedení, přičemž následného dílu Dark Phoenix se režijně už neujal Bryan Singer, ale scénárista a producent Simon Kinberg. A všichni bychom měli dodnes proklínat den, kdy k tomu došlo. Dark Phoenix byl Kinbergovým režijním debutem. A bohužel to taky tak vypadalo. Nejenže film sklidil ještě horší ohlasy než Apokalypsa, ale navíc se tehdy jednalo o největší x-menovský propadák. Tyto dva filmy jsou proto pro mnohé fanoušky černými ovcemi série, na které by nejraději zapomněli. 

Na Comic-Conu v New Yorku se objevil i Chris Claremont, který je jedním z komiksových tvůrců celé série o mutantech. A ten fanoušků vyjevil, jak by oba filmy vypadaly, kdyby si je měl vzít na starost on sám.

Filmy by navázaly na závěrečnou scénu z dílu X-Men: Budoucí minulost, ve které se Logan probudí v pozměněné alternativní realitě, kde najde živé své x-menovské parťáky. Ve filmu X-Men: Apokalypse by si tak postavu Jean opět zahrála Famke Janssen, která ji ztvárnila v prvních třech dílech. Ta by následně porodila holčičku, kterou by pojmenovali Rachel Summers. Jejím otcem by byl Scott, jenž je znám pod přezdívkou Cyclops. A právě Rachel by si zahrála herečka Sophie Turner, která Jean ztvárnila v Apokalypse a Dark Phoenix. 

Jean by začala mít hrozivé noční můry o své strašlivé fénixové podstatě poté, co pronikla do Loganovi mysli, ve které viděla události z dílu Budoucí minulost. Fénixem by se ale nakonec stala její dcera Rachel, o kterou projeví zájem sám En Sabah Nur, který v té době procitne také. Bude tak uchvácený sílou Fénixe, že se bude pokoušet převtělit se do těla Rachel, aby její ohromnou moc získal pro sebe. Rachel by však na mocného mutanta využila svou veškerou ničivou moc, čímž ho sice zničí, ale zároveň také zabije jednu z hvězd v galaxii, čímž zapříčiní smrt milionů bytostí. 

V alternativním díle Dark Phoenix by byla Rachel traumatizována z událostí posledního dílu, kvůli čemuž se ji dostane řádného tréningu od své matky Jean, aby mohla své schopnosti lépe ovládat. Na Zem však dorazí mimozemská rasa Shi´ar, aby se pomstila za to, co Rachel provedla jejich soustavě. Tyto události by nakonec vedly k tragickému incidentu s Charlesem Xavierem, který by vyústil ve smrt několika X-Menů. Na to by pak mohl směle navázat povedený snímek Logan od Jamese Mangolda.

K žádným remakům už ale samozřejmě nedojde, osud X-Menů má nyní v rukou Disney, který se je chystá zapojit do početné MCU rodiny. Jak by se vám verze slavného komiksového tvůrce líbila?