Hry typu něco-and-write to nemají úplně snadné. Kreslící mechanika stále v mnoha neznalých hráčích budí dojem jednoduché, možná až dětské hry. Přesto existuje mnoho her, které se proti tomuto zařazení výrazně vymezují. Jednou z prvních her byly Kartografové. Jednoduchá pravidla obsahovala unikátní mechanismus, kdy hráč dal svou mapku soupeři, který mu do jeho pečlivě budované kartografické práce zakreslil zlotřilé gobliny. Dalším příkladem může být nedávno vydaný Twilight Inscription, který má pro každého hráče rovnou čtyři archy, přičemž na první pohled působí opravdu náročně. A neposledním zástupcem jsou hry ze série Vítejte..., z nichž dva díly vyšly i v české podobě, konkrétně Vítejte ve svém vysněném domově z roku 2018 a poté Vítejte na měsíci, které vyšlo v posledních pár dnech díky vydavatelství REXhry.

Kreslící hry jsou nejčastěji roll-and-write a nebo flip-and-write, kdy možnosti zakreslení do archu určují buďto kostky, nebo karty, případně jejich obdoba. Díky rychlé přípravě a vhodně zvolené interakci je možné velmi rychle rozehrát i složitější hru, zároveň bývají pravidla poměrně jednoduchá. Vítejte na měsíci je navíc unikátní v tom, že ve hře lze najít po šesti kusech rovnou čtyři oboustranné archy použitelné pro mazatelné fixy. Tím se hráčům dostává do rukou rovnou osm různých scénářů. Ty na sebe navazují jak příběhově, tak i zvyšující se obtížností. Další výhodou této hry je, že se jedná o jednu z těch kreslících her, která umožňuje plánování budoucích tahů.

Téma hry je konec planety Země a snaha zachránit lidstvo osídlením měsíce. První scénář představuje naložení rakety před startem, v druhém scénáři na hráče čeká samotný let a zbylé scénáře se soustředí na vybudování soběstačných kolonií na naší přirozené družici a nebo budoucí události.

Pravidla jsou přitom velmi jednoduchá. Na stůl se krom kreslících archů dostanou tři karty úkolů a balíček akcí rozdělen na tři samostatné balíčky. Z každé ze tří hromádek se otočí jedna karta a položí se vedle. Karty jsou oboustranné, kdy z jedné strany je číslo a z druhé příslušná akce. Hráč má tedy před sebou trojici čísel, k nimž se váží konkrétní akce, přičemž si vybere jednu nezávisle na ostatních. Další kolo se otočí další karty a tak se pokračuje až do konce. Arch je rozdělen na různé skupiny, v každé z nich je možné zapisovat čísla do postupky. Je možné zakreslit nejdříve vysoké číslo někam ke konci skupiny, poté se s nižším číslem vrátit níže. A tak dál, dokud nebude celá skupina zakreslena. Po vyplnění celé skupiny získá hráč bonus. Pokud nelze nic zapsat, hráč si vyškrtne políčko chyby na svém archu.

Pokud to scénář umožňuje, tak se mohou vyhodnotit i dané akce, které se odemykají s postupujícími scénáři.

Každý hráč může splnit jakýkoli ze tří úkolů, ale pouze první hráč z nich získá vyšší bodovou hodnotu.

Hra končí v okamžiku, kdy je splněna některá ze tří podmínek: Některý hráč splní všechny tři úkoly; někomu se povede vyškrtat všechna chybová políčka; někdo vyškrtá všechna aktivní políčka na svém archu.

Akcí je celkem šest, ale například první scénář s nimi nijak neoperuje. Nicméně jedná se o zisk vody a nebo rostlin, pokud hráč zároveň zapíše číslo právě do pole s vodou, případně rostlinou. Roboti umožňují nejenom odemykat nové části herního plánu, ale také zamykat a stavět. A to vždy dle zvoleného scénáře. Energie umožňuje vylepšovat jiné akce. Astronauti umožňují modifikovat zvolené číslo až o 2 hodnoty a to i nad rámec hodnot 1 a 15 odpovídajících rozsahu vykresleném na kartách. Poslední akcí je plánování, které umožní krom čísla zapsat na arch i X, které představuje libovolné necelé číslo, jedná se tedy o šikovného žolíka.

Interakce mezi hráči se také mění s ohledem na zvolený scénář. Od téměř žádné interakce, po sdílení jednoho archu více hráči.

Aby průchod kampaní byl ještě zajímavější, hráči dostanou k dispozici scenářovou knihu. Ta nejen provazuje jednotlivé scénáře příběhem, ale dodává i další specifická pravidla, aby byl zážitek ze hry intenzivnější.

Hra se dá hrát až v šesti hráčích, ale má i mód pro jednoho hráče, kde je výběr akcí trochu rozdílný. Neobjevují se dvojice karet, ale pouze samotné karty, nicméně opět ve výběru tří. Hráč si vždy vybere jednu kartu a následně jednu dá jednu kartu automě. Karty na sobě mají jak číslo, tak i malý obrázek akce, které při hře více hráčů zastupuje zadní strana jiné karty. Každá akce soupeři dává určitý počet bodů. Navíc jsou zde i tři akce, které spustí nějaké akce automy. Jelikož se karty vybrané pro nepřítele nevrací zpět do balíčku, tak si hráč může zajímavým způsobem do budoucna zavařit.

Vítejte na měsíci je velmi zajímavá moderní společenská hra, která ukazuje žánr flip-and-write ve velmi dobrém světle a zahrnuje široké množství mechanismů. Některé hráče může obecně odrazovat představa, že bude nutné po určitém množství her znovu dokoupit archy na kreslení, ale zde je tento problém řešen znovumazatelnými archy. A tak jedinou věcí, kterou bude třeba časem dokoupit, jsou mazatelné fixy.