Nedávno jsme vám přinesli samostatný článek o nové dystopické sci-fi sérii s názvem Clona, ve kterém jsme okrajově zmínili americkou spisovatelku Suzanne Collins, jež je takovou královnou young adult dystopické literatury. Tohoto titulu dosáhla díky fantastické trilogii Hunger Games (Hladové hry), která byla dokonce i zfilmována s Jennifer Lawrence v hlavní roli.

Pokud Hunger Games neznáte, příběh se odehrává ve válkou zpustošené Severní Americe, kde se rozkládá nová země s názvem Panem. Ta se rozděluje na hlavní část Kapitol a dvanáct okolních krajů. Každý kraj má v průmyslu a zemědělství jiný úkol a čím je od Kapitolu vzdálenější, tím zde vládne horší práce a větší bída.

Hlavní město vládne krutou rukou a každý rok vylosují z každého kraje jednu dívku a jednoho chlapce, kteří se musí zúčastnit takzvaných Hladových her, které se vysílají v televizi. V této hře bojují na život a na smrt v umělé aréně. Vítězí ten, kdo jako poslední přežije.

Přečtěte si také: Benjamin Oliver zkouší štěstí se svou novou dystopickou sérií Cela

Hlavní hrdinkou je šestnáctiletá Katniss Everdeenová z posledního dvanáctého kraje, jejíž sestru vylosují právě na zmíněné Hladové hry. Ona se však obětuje a vezme tento náročný úkol na svá ramena. V závěru her se však stane jedna jistá událost, která odstartuje něco mnohem většího. Víme, že se jedná o vcelku starou sérii, ale i tak nechceme lidem, kteří neviděli filmy, nebo nečetli knihu, vyspoilerovat celý děj, protože se jedná o vskutku fantastické dílo.

Na konci roku 2019 Suzanne Collins oznámila připravovaný spin-off s názvem The Ballad of Songbirds and Snakes, kde se čtenáři vžijí do role záporáka z původní trilogie, Coriolanuse Snowa. Tato kniha však nesleduje jeho pozici prezidenta, ale období, kdy se v osmnácti letech stává trenérem splátců (účastníků Hladových her). Tento spin-off vyšel v anglicky mluvících zemích 19. května/máje 2020 a získával celkem rozporuplné recenze. Na portálu Good Reads má momentálně průměrné hodnocení 3,83 hvězdiček z pěti.

Vydání se však připravuje i u nás a kniha ponese název Balada o ptácích a hadech/Balada o hadoch a vtáčatkách. Skvělou zprávou je, že se chystá česká i slovenská verze zároveň, které vyjdou kousek od sebe. Českou verzi připravuje nakladatelství Fragment s překladem od Zdíka Duška. Na slovenské verzi pracuje nakladatelství CooBoo.

Hlavní postavu a její úkol jsme již zmiňovali, teď se však podívejte na oficiální anotaci, která vám přesně řekne, o čem nový díl Hunger Games bude: „Je ráno v Den sklizně, který zahajuje desáté Hladové hry. Osmnáctiletý Coriolanus Snow se v Kapitolu připravuje na svou jedinou příležitost získat slávu jako trenér, jeho šance jsou však mizivé. Dostal ponižující úkol trénovat největšího outsidera, splátkyni z Dvanáctého kraje. V Aréně bude probíhat boj na život a na smrt. Mimo ni Coriolanus začne se svou splátkyní soucítit a stane před zásadním rozhodnutím: řídit se pravidly, nebo přežít?“

Pokud vás spin-off oblíbené série Hunger Games zaujal, nebudete na něj muset čekat moc dlouho. Nakladatelství Fragment by česky lokalizovanou verzi mělo vydávat 15. září/septembra tohoto roku. Slovenská verze z dílny nakladatelství CooBoo by podle Databáze knih měla vycházet 30. září/septembra. Knihkupectví Martinus však uvádí 30. října/októbra. Uvidíme tedy, kdy se čtenáři na Slovensku své kopie skutečně dočkají.