Holly Black je jedna z nejúspěšnějších amerických spisovatelek pro děti a mládež. Každý určitě někdy slyšel o sérii Kronika rodu Spiderwicků, která byla v roce 2008 zfilmována. A to není jediná tvorba, za kterou spisovatelka stojí. Zmínit můžeme pětidílnou fantasy sérii Magisterium, samostatný román Nejchladnější dívka ve Městě chladu nebo scifi/fantasy titul Panenka z kostí. Naposled autorka pracovala na třetím dílu série Krutý princ/Férská sága s podtitulem Královna ničeho/Kráľovná ničoho, který se brzy objeví i u nás.

Opět se podíváme na osudy naší hrdinky Jude, která se vzdala kontroly nad podlým králem Cardanem výměnou za neomezené pravomoci. Stala se z ní vyhoštěná královna Říše víl, jež skončila bezmocná a s utrpením z Cardanovy zrady. Je však odhodlaná získat zpátky všechno, o co ji připravil. Ona příležitost se brzy naskytne, protože její dvojče Taryn je ve smrtelném nebezpečí. Pokud jí chce zachránit, musí se vrátit mezi víly, riskovat život a vyrovnat se se svými přetrvávajícími city ke Cardanovi. "Ale v Elfhame je všechno jinak. Říše stojí na pokraji války, a jakmile Jude vklouzne hluboko za nepřátelskou linii, pohltí ji krvavá politika."

Přečtěte si také: Mix fantasy a postapokalyptického žánru? To je nový román Zuzany Hartmanové s názvem Před bouří

Královna ničeho je další výjimečnou knihou, které se dočkáme v podobném čase v češtině i ve slovenštině. Slovenská verze ponese název Kráľovná ničoho, bude jí vydávat nakladatelství Slovart (SK) a vyjde o pár dní dříve, než česká, přesněji řečeno 10. července/júla tohoto roku. V Česku ponese kniha název Královna ničeho a vyjde pod taktovkou nakladatelství CooBoo o 6 dní později, tudíž 16. července/júla. Obě dvě verze budou mít stejný cover art, slovenská však bude ve tvrdých deskách, zatímco česká v brožovaných.