Většina lidí na světě zná J. R. R. Tolkiena nejen jako jednoho z nejlegendárnějších autorů klasického fantasy, ale také jako profesora jazyků na Oxfordu. Málokdo však ví, že Tolkien byl taktéž i velmi dobrým malířem a ilustrátorem. Ke každé knize si vždycky připravoval i doplňkové ilustrace, jež se však téměř nikdy nedostaly ke čtenářům. Jednou z výjimek jsou ty pro první fantasy román Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky, které se již v minulosti dostaly mezi fanoušky. 

Vysokou neznalost Tolkienova umění prolomily tři výstavy v roce 2018, které v Oxfordu, New Yorku a Paříži představily návštěvníkům většinu dochovaných Tolkienových ilustrací. Výstavy zapříčinily obrovský zájem o nové vydání Pána prstenů, které by obsahovaly jen autorovy ilustrace.

Přečtěte si také: Obrazová publikace o reálných místech, která inspirovala Tolkiena při tvorbě Středozemě

A tak se i stane. Během tohoto týdne oznámila americká vydavatelská společnost Houghton Mifflin Harcourt, že připravuje nové vydání Pána prstenů s názvem The Lord of the Rings: Illustrated by the Author, které poprvé od roku 1954 spojí Tolkienovy ilustrace s jeho skvělou slovní zásobou a fantastickým příběhem.

Speciální vydání The Lord of the Rings: Illustrated by the Author obsahující okolo třiceti ilustrací bude v anglicky mluvících zemích vydáno 19. října/októbera 2021. Podle magazínu Syfy Wire bude nové vydání později expandovat do dalších zemí. Zatím však není známo, jestli se tato speciální edice někdy objeví i u nás s českým překladem