Ať chceme nebo ne, blíží se Vánoce. Svátek, který je pro mnohé tím nejkouzelnějším ze všech. Není tedy nic překvapivého na tom, že právě teď se na HBO Go objeví kompletní filmová série o mladém kouzelníkovi Harrym Potterovi. Pojďme se tedy podívat na několik nejdůležitějších momentů. Není snad třeba připomínat, že článek bude plný spoilerů. Pokud jste tedy filmy neviděli, nebo nečetli knihy, raději klikněte někam jinam. Pokud vám ovšem nevadí prozrazení důležitých součástí děje, směle do čtení!

Začal bych logicky hned na začátku série, kde se objeví snad nejznámější scéna. „Harry jsi čaroděj,“ vysloví obr Hagrid na podiv všech přítomných. Samozřejmě se zde Harry seznámí i s většinou hlavních postav. Mezi jinými jsou to Hermiona Grangerová, věrný kamarád Ron Weasley a ředitel Albus Percival Wulfric Brian Brumbál. Taktéž se poprvé setkáme s jednou z podob černokněžníka Lorda Voldemorta, když se pokouší získat mocný kámen mudrců.

Další důležitý moment je určitě setkání Harryho Pottera s odsouzeným vrahem Siriusem Blackem. Stalo se tak v nejstrašidelnějším domě v celé Británii. Pokud patříte mezi mudly, tak se jedná o Chroptící chýši. Při tomto setkání však Harry zjistí, že Sirius byl odsouzen neprávem a jde o jednoho z nejbližších přátel jeho zesnulých rodičů. Tento díl se jmenuje Vězeň z Azkabanu.

Pokračujeme hned u následovného dílu se jménem Ohnivý Pohár. Krom toho, že zde uvidíme i kouzelníky z jiných škol, tak se zde odehraje i první skutečný souboj mezi Harrym a Lordem Voldemortem. To samozřejmě následovalo po samotném znovuzrození tohoto černokněžníka, na které byla použita krev našeho kouzelníka s jizvou.

Za mě ten nejdojemnější moment nastává v šestém filmu Princ Dvojí Krve. V tom se totiž seznámíme s mocnou černou magií zvanou viteál. Ve zkratce jde o rozpolcení vlastní duše, což vede k věcnému životu. Zjišťujeme také vztah učitele lektvarů k pánovi zla. Profesor Snape je totiž svázán neporušitelným slibem s matkou Draca Malfoye, zároveň je však součástí Brumbálovho plánu. Ať se to zdá v tuto chvíli podivné, tak to jsou důvody proč ředitel Bradavické školy v tomto díle umírá.

A co by mohlo být nejvíc ikonické než závěr celé základní filmové série. Nejde však o jeden film. Díl je rozdělen na dva filmy zvané Relikvie Smrti. Jak již z názvu může být jasné, tak zde se naše hlavní trojka pokouší najít a zničit všechny viteály pána zla. Díky tomu se dostávají do všech koutů kouzelného světa, kde potkávají nejrůznější kouzelníky a černokněžníky.

Druhá část posledního dílu je spíše o samotném závěrečném souboji a poznávání kontroverzních postav z hlubší podstaty věci. To vede k rozmotání celého příběhu, který se v podstatě motá kolem geniálního plánu profesora Brumbála a porážení zlých sil v kouzelném světě.

Na závěr bych chtěl říct, že jde o nejzásadnější momenty z mého pohledu. Jistě budou lidi, pro které bude porážení Toma Riddla mnohem zásadnější než poznání Siriuse Blacka. Pokud máte své oblíbené momenty, napište je do komentářů.