Před několika dny herec Henry Cavill oznámil, že se vrací do role Supermana v chystaném filmu Muž z oceli 2. A krátce nato oznámil, že opouští Zaklínače a v roli Geralta ho ve čtvrté řadě nahradí Liam Hemsworth, mladší bratr o něco slavnějšího Chrise Hemswortha.

Toto Cavillovo rozhodnutí samozřejmě znechutilo značnou část fanoušků, mě nevyjímaje, protože Cavilla v roli Geralta považuji za jeden z mála velkých kladů této série. A upřímně řečeno, Joey Batey v roli Jaskiera, neboli Marigolda anebo Blyskáčaje také skvělý. Není tedy divu, že fanoušci začali houfně sepisovat petice za setrvání Cavilla v roli Geralta z Rivie. Ale pomůže to? Má Henry Cavill šanci na návrat a co všechno k tomu vlastně vedlo?

Je to už více než týden, co Henry Cavill oznámil, že odstupuje z role Geralta z Rivie v seriálu Zaklínač od Netflixu a přenechává ji Liamovi Hemsworthovi. Tento zdánlivě nečekaný krok však ve skutečnosti tak nečekaný nebyl. V první řadě byste měli vědět, pokud jste to ještě nevěděli, že Henry Cavill je vášnivý hráč a nerd. Miluje videohry, fantasy, scifi a komiksy. Původně se o Zaklínači dozvěděl díky třetí videohře z tohoto univerza, Wild Hunt, a teprve později zjistil, že existují i knihy, a začal je horlivě číst. V té době už ale řešil roli v sérii Zaklínač, a protože ho tento svět uchvátil, dlouho neváhal. Netflix tak získal prvotřídní hvězdu a nadšeného šprta a Cavil si mohl připsat další vysněnou roli. 

Od prvních rozhovorů a videí ze zákulisí se Cavil prezentoval jako opravdový nerd. Nebál se tvůrce filmu opravovat v různých nepřesnostech. V oficiálním videu od Netflixu se na rozpovídal o tom, jak se mezi prvním a druhým dílem změnil design zaklínačova meče na základě jeho komentářů.

První řada Zaklínače zaznamenala pro Netflix obrovský úspěch již v prvním týdnu, a to i přes několik problémů v ději, vizuální stránce nebo designu. Druhá série byla proto jasnou volbou. A právě zde se údajně objevily první problémy mezi Cavillem a scénáristy či tvůrci seriálu.

Každý fanoušek knih si při sledování druhé série všiml, že se od původní předlohy odchyluje snad ještě více než ta první. To by nebyl velký problém, koneckonců nic nelze adaptovat jedna ku jedné a mnoho dlouhých monologů nebo dialogů, které obsahují knihy o Zaklínači, je prakticky nemožné převést do seriálové podoby. Druhá série se však kromě výjimečně povedeného prvního dílu začala soustředit na zcela nové příběhové linie, které působily zbytečně, jednání postav nedávalo smysl, dělo se toho příliš mnoho. Nebudeme to zde řešit, máme na to celou rozsáhlou recenzi. 

V létě 2021, kdy byla druhá série Zaklínače v postprodukci, se začaly šířit zvěsti, že Cavill nevychází s tvůrci seriálu dobře a zvažuje odchod ze seriálu. V té době těmto zvěstem nikdo nevěnoval velkou pozornost, protože šlo o typické internetové fámy. Poté, co byla třetí série potvrzena, se však objevila zpráva v The Hollywood Reporter, podle níž Cavill prodloužil smlouvu s Netflixem a v rámci natáčení třetí série dostane milion dolarů za epizodu. Do té doby dostával za jednu epizodu „jen“ 400 000 dolarů. V následných propagačních rozhovorech se nebál naznačit problémy mezi ním a produkcí.

V rozhovoru pro philstar řekl: „Nejtěžší pro mě bylo najít střední cestu mezi vizí tvůrců seriálu a mou láskou ke knihám a pokusit se Geralta přiblížit jejich vizi. Je to velmi tenká hranice. Je to jejich příběh a jejich adaptace. Nejtěžší je najít Geralta z knih, zasadit ho do jejich vize a co nejlépe uspokojit obě strany.“

O druhé sérii dále řekl: „Nesnažil jsem se prosadit více dialogů. Ale snažil jsem se přenést knižního Geralta na plátno. Protože, jak víte, knižní Geralt je amatérský filozof. Je to intelektuál. Je moudrý a často přemýšlí. A ano, občas je mrzutý, morbidní a ufrflaný. Ale je pro mě důležité, aby ta postava byla trojrozměrná... Všechny mé požadavky byly snahou přiblížit se původnímu dílu.“

K tomu všemu přispěl i článek serveru Deadline, který uvádí, že Cavill uzavřel s Netflixem pouze krátkodobou smlouvu a nyní cítí potřebu po třech sériích pokračovat. Pak je tu samozřejmě Superman a Cavillovo oznámení, že se vrací do DCEU právě v této roli. Možná už na Zaklínače nemá čas? Možná, ale je to nepravděpodobné. Dany Garcia, manažerka Henryho Cavilla, lobuje za návrat Supermana do DCEU už šest let. Cavill se v roce 2019 v rozhovoru pro TotalFilm nechal slyšet, že kdyby na to přišlo, rozhodně by zvládl filmovou i seriálovou roli.

Ať už budu v příštích letech točit jakékoliv filmy, za rok se dají stihnout dva projekty.“

To se nakonec potvrdilo i v nedávno představeném filmu Enola Holmes 2, kde si Cavill zahrál Sherlocka. Zatímco scénář ke čtvrté řadě Zaklínače se teprve píše, druhý díl Muže z oceli je stále ve velmi, velmi rané fázi příprav a pravděpodobně se bude natáčet později než čtvrtá řada seriálu od Netflixu.

V rozhovoru pro The Hollywood Reporter Cavill na otázku, zda je ochoten zůstat u Zaklínače po všech sedm plánovaných sérií, odpověděl: „Rozhodně! Dokud budeme vyprávět skvělé příběhy, které budou respektovat Sapkowského dílo.“

Při zpětném pohledu to vypadá spíše jako podmínka. Podmínka, která nebyla splněna. Tomu všemu nepomáhá ani prohlášení scenáristy Beau DeMayo. Zavzpomínal na svou práci na Zaklínači a otevřeně prozradil: „Pracoval jsem v seriálu – jmenovitě Zaklínač – kde někteří ze scenáristů nebyli fanoušky knih a herních adaptací, případně je vyloženě neměli rádi a aktivně se vysmívali zdrojovému materiálu. Je to recept na katastrofu a špatnou morálku. Než vám bude dovoleno něco přidat k odkazu určitého díla, musíte ho nejdříve respektovat.“

Producent Matthew D'Ambrosio se samozřejmě proti těmto řečem ohradil a pro změnu hodil špínu na DeMaya, který byl údajně vyhozen poté, co se začal chovat hrubě k ostatním, a to jak fyzicky, tak emocionálně. Jenže sama showrunnerka Lauren Hissrich v roce 2020 řekla, že mezi scenáristi se nacházejí i lidé, kteří seriál vůbec neznají, protože adaptace přece nemůže být kopií knihy. To se sice vzájemně nevylučuje, ale to je jedno.

S tím souvisí i petice na webu change.org. Volá po výměně scénáristů a zachování Henryho Cavilla. Je to snaha ukázat Netflixu, že to vadí spoustě diváků, a pokud nebudou splněny jejich podmínky, může se Netflix těšit na další velký odliv platících zákazníků. Až na to, že to není tak jednoduché.

V první řadě se Henry Cavill sám rozhodl neprodloužit smlouvu. Žádná petice ho tedy nemůže přimět k návratu.

Za druhé, producenti si Liama Hemswortha jako jeho nástupce vybrali už dávno. Už během natáčení třetí série ho někteří scénáristé začali sledovat na sociálních sítích, což tehdy nikomu nepřišlo podezřelé, ale teď už víme proč se to dělo. Hemsworth se navíc o roli ucházel už v roce 2018 a byl jedním z pěti nejlepších kandidátů. Produkce o něm tedy zřejmě již nějakou dobu uvažovala jako o možném plánu B.

Za třetí, vyhodit celý tým scénáristů a showrunnerku uprostřed produkce je málokdy dobré rozhodnutí. Vzpomeňte si, jak dopadla Star Wars: Epizoda VIII. Ne že by ty ostatní byly o mnoho lepší.

Za čtvrté, aby něco takového mohlo ohrozit Netflix, muselo by petici podepsat podstatně více lidí. I když je Zaklínač od Netflixu jedním z nejoblíbenějších seriálů této platformy, stále se řadí až za Stranger Things nebo Bridgertonovy. Jistě, Netflix teď zažívá velký odliv diváků, ale ve chvíli, kdy se jim Zaklínač nevyplatí natáčet, prostě ho zruší. Stejně jako vždycky. Cavil, nebo ne. 

Henry Cavill se prostě nevrátí. A žádná petice to nezmění. Netflix běžně ukazuje, že se ne vždy dokáže trefit do vkusu fanoušků. A také to, že skutečná sledovanost málokdy závisí na „hardcore“ fanoušcích. Takže petice může být pro Netflix hrozbou, že bu bu bu, jdeme pryč, ale skutečná čísla se ukáží až mnohem později. Pravděpodobně v době, kdy budou napsány scénáře ke čtvrté sérii a možná už začne natáčení. A je také otázkou, zda všichni ti lidé, kteří petici podepsali, Netflix skutečně opustí.

Nakonec existence Netflixu nestojí a nepadá na Zaklínači. Jistě, je to dobře vydělávající a sledovaný seriál. Je však také velmi drahý. A v okamžiku, kdy se jeho výroba nevyplatí, bude jednoduše zrušen. Je to smutné, ale je to tak. A Cavill? Je velmi nepravděpodobné, že by se skutečně vrátil. Co si o tom myslíte vy? Napište svůj názor do komentářů!