Pozor! Následující článek obsahuje spoilery k filmu Gladiátor.

Už nějaký čas víme, že legendární Gladiátor od Ridleyho Scotta se dočká volného pokračování, v němž se hlavní postavou tentokrát stane již dospělý Lucius Verus. Ještě v roce 2021 se ale zdálo, že ve druhém díle by se mohl objevit také Russell Crowe. A to opět v roli Maxima, který však na konci jedničky zemřel. V posledních měsících ale nad jeho návratem do role visel jeden velký otazník, nicméně s konečnou odpovědí přišel sám herec, když se objevil v ranní show Fitzy and Wippa.

Tam dostal Crowe dotaz, zda je k projektu upsaný a objeví se v něm. Crowe to však popřel a řekl, že se na projektu vůbec nepodílí, tudíž s jeho návratem do role Maxima bychom počítat neměli. 

Je samozřejmě možné, že herec může kecat, ovšem i kdyby se ve filmu objevil, jeho role by byla se vší pravděpodobností v podobě nějakého pouhopouhého krátkého camea. Vzhledem k jeho osudu bychom se ho tak možná dočkali pouze v nějakém flashbacku, případně určité snové sekvenci.

Hlavního protagonistu druhého dílu by si každopádně měl zahrát irský herec Paul Mescal, který se objevil v seriálech The Deceived a Normální lidi z roku 2020. Zadařilo se mu i v dramatu All inclusive z minulého roku, díky němuž byl nominován v kategorii Nejlepší herec hned na několika významných filmových ceremoniálech. Vrátit by se měla také Connie Nielsen, která zas ztvárnila Lucillu, Commodovu matku.

Hlavní příběh by se měl odehrávat asi 20 let po událostech prvního dílu, ovšem podrobnější informace o ději zatím nemáme. Natáčení by mělo patrně odstartovat někdy během letošního května.

Sám Ridley Scott navíc uvedl, že přestože se bude jednat o pokračování Gladiátora, přímo na gladiátorské zápasy se tentokrát zaměřovat nebude. Tudíž lze očekávat, že snímek dostane i jiný název. Pokud vše půjde podle plánu, druhého dílu bychom se mohli dočkat odhadem někdy v roce 2024.