Většina fanoušků knižní fantasy série Píseň ledu a ohně se už asi smířila s tím, že ji její autor, George R. R. Martin, asi nikdy nedopíše. Zvláště poté, co byl příběh nějakým způsobem dovyprávěn v seriálové adaptaci s názvem Hra o trůny. A také kvůli tomu, že autor pracuje na všem ostatním kromě dokončení této série. Podle posledního autorova blogového příspěvku to ale vypadá, že se Vichrů zimy přeci jen dočkáme. A navíc se prý můžeme těšit na velký odklon od seriálu z produkce HBO.

Hlavním tématem jeho příspěvku byly ním označené nevyhnutelné změny oproti seriálové adaptaci. Ve svém textu tak přímo zmínil, že některé události, které známe ze seriálu, se prostě nestanou. A když se stanou, tak velmi často v odlišné formě. To však neznamená, že kniha nabídne méně než seriál. Stále bude platit, že Vichry zimy, stejně jako předešlých pět knih, nabídnou mnohem komplexnější zážitek, ve kterém se objeví nejen staré dobré postavy, ale i řada nových.

A změny se samozřejmě budou týkat i jejich osudů. Martin se totiž v příspěvku lehce rozepsal i o jeho oblíbeném mordování hlavních postav: „Aniž bych přehnaně spoileroval, mohu obecně říct toto: ne všechny postavy, které přežily do konce Hry o trůny, přežijí do konce Písně ledu a ohně. A ne všechny postavy, které zemřely ve Hře o trůny, zemřou v Písni ledu a ohně. Některé ano, jistě. Samozřejmě. Možná většina. Ale rozhodně ne všichni. Samozřejmě bych si to mohl příští týden rozmyslet s další kapitolou, kterou píšu. Je to jako zahradničení.“

Téměř na závěr příspěvku se Martin zmínil i o konci. Na ten si prý budeme muset počkat do té doby, než se k němu dostane. Některé věci ale budou stejné. Ale hodně událostí bude jiných. O konci ale nemá cenu spekulovat. Zvláště kvůli tomu, že Vichry zimy, na které čekáme již déle než dekádu, jsou teprve šestou knihou série a příběh bude končit sedmou.

Pokud vás ale zajímá, jestli se Martin podělil o nějaký předběžný termín vydání Vichrů zimy, tak bohužel. Například fanoušci podle rovnice vypočítali, že by mohla kniha vyjít v roce 2023. Ale to je samozřejmě vtip a zároveň zbožné přání. Třeba se ale nějakých novinek dočkáme na blížícím se Comic-Conu v San Diegu, kde se bude řešit například plánovaný seriálový spin-off o Jonu Snowovi.