Po delším čekání se ledy konečně prolomily a my se dočkali prvního traileru ke snímku Godzilla vs. Kong, ve kterém se střetnou dvě ikonická, supersilná filmová monstra.

Film by měl být vyvrcholením snahy společnosti Legendary, která stojí za takzvaným MonsterVerse. Podobně jako hororové Dark Universe je totiž i toto univerzum pokusem o reimaginaci a propojení známých filmových monster.

Vše odstartovala Godzilla z roku 2014. Následoval skvělý Kong: Ostrov lebek, no a pak samozřejmě Godzilla II Král monster, která nám oproti jedničce přinesla mnohem více kaiju (což je původem japonský výraz označující megamonstra). V druhé Godzille se tak například objevili Rodan či Mothra.

To nejlepší si ale tvůrci schovali na konec. A že se opravdu je na co těšit, dokazuje už samotná ukázka. V ní se nepřekvapivě setkáváme právě s Kongem, kterého pravděpodobně chytila armáda. Obdobně jako ve starších filmech s touto přerostlou opicí i zde končí spoután v okovech. Asi, aby se z něj stala další velká atrakce.

Na scénu se ale opět vrací Godzilla, která začíná útočit na lidská města. V předchozích filmech ale působilo toto monstrum spíše jako antihrdina. Proto se nabízí otázka, proč se proboha zničehonic Godzilla utrhla ze řetězu. A proč se pustila právě do Konga.

V tomto místě můžeme najít paralelu s japonskou verzí z roku 1962. Nakolik si ale budou filmy podobné, je těžko říct. Menší nápovědu by nám ale mohl dát konec traileru. Asi už víte, že Legendary se snaží do příběhů monster vdechnout originální nápady a myšlenky. A Godzilla vs. Kong očividně nebude výjimkou.

Svou roli si zopakují Millie Bobby Brown i Kyle Chandler, kteří se objevili již v Králi monster. Možná se ale dočkáme i dalších návratů. Podle spekulací by se totiž ve filmu mohl objevit tříhlavý drak Ghidorah, respektive jeho mechanická verze. A jak sám trailer napovídá, do šarvátky Konga a Zilly by se nakonec mohl zapojit ještě někdo. Tak třeba nakonec oba spojí síly, aby se s hrozbou vypořádali.

Trailer nám ovšem ukázal ještě jednu zajímavost. Možná se divíte tomu, jak je možné, že Kong je skoro stejně vysoký jako Godzilla. Náš chlupatý primát ale nedostal pořádnou dávku gama záření, jak by se mohlo zdát. Vysvětlení je totiž mnohem triviálnější. Kong: Ostrov lebek se odehrával během sedmdesátých let minulého století. Tím pádem tedy mezi tímto filmem a chystaným Kong vs. Godzilla uplynulo nějakých padesát let. Nevíme to jistě (tvůrci totiž zatím nic nepotvrdili), ale Kong jednoduše vyrostl. Přeci jen to v Ostrovu lebek stále ještě bylo dospívající mládě. Z příběhového hlediska by tedy právě toto vysvětlení dávalo smysl.

Otázkou je, jestli se k filmu v dohledné době vůbec dostaneme. Premiéra je stanovena na březen letošního roku, kdy Godzilla vs. Kong zavítá do kin. Zároveň ale bude snímek uveden i na HBO Max. Jenže tato služba u nás zatím není dostupná. A jestli se otevřou kina, je ve hvězdách.

Film každopádně vypadá velmi slibně a my se ho už nemůžeme dočkat.