Ve středu 23. prosince/decembra zasáhla svět literatury velká ztráta. Ve věku krásných 97 let zemřel americký spisovatel a profesor James Edwin Gunn, který byl přezdíván jako „Otec science fiction“. O jeho smrti v důsledku srdečního selhání informovalo Gunnovo centrum pro studium science fiction.

Přečtěte si také: Ve věku 95 let zemřel Christopher Tolkien

James Edwin Gunn se narodil 12. července/júla 1923 v Kansas City do vydavatelské rodiny. Tři roky sloužil v americkém námořnictvu během druhé světové války. Po válce nastoupil na University of Kansas, kde v roce 1947 získal bakalářský titul z žurnalistiky a v roce 1951 magisterský titul z anglického jazyka. Později na té samé škole působil například jako profesor angličtiny se specializací na science fiction.

Profesionálním spisovatelem se Gunn stal v roce 1947. Napsal divadelní hru produkovanou již zmiňovanou univerzitou. Po jejím uvedení se věnoval psaní pro noviny a rozhlas. Pro nás nejdůležitější část jeho kariéry přišla v roce 1949, kdy se James Gunn začal naplno věnovat psaní sci-fi literatury.

Za svůj život napsal mnoho děl. Mezi jeho první povídky můžeme zařadit tituly jako Communication, Paradox a The Immortals. Co se románů týče, určitě musíme zmínit knihy jako Star Bridge, This Fortress World, The Listeners, nebo Star Trek novelizaci s názvem The Joy Machine. Z pohledu čísel napsal Gunn přes sto povídek, 28 vlastních celistvých knih a pomáhal vydat dalších 18 titulů.

James Edwin Gunn taktéž získal mnoho ocenění, jako například cenu Hugo za non-fiction knihu Isaac Asimov: The Foundations of Science Fiction. V roce 2007 ho organizace Science Fiction and Fantasy Writers of America ocenila titulem Grand Master of Science Fiction. V létě roku 2015 byl taktéž zařazen do Science Fiction and Fantasy Hall of Fame.

James Edwin Gunn byl prostě legendou svého žánru, a i když u nás většina jeho knih nevyšla, tak i přes to by ho většina fanoušků sci-fi literatury v Česku a na Slovensku měla znát. Jeho práce totiž motivovala masy autorů, které nám v současnosti přinášejí ty nejlepší knihy z vědecko-fantastického žánru.