Josef Abrhám, jeden z nejslavnějších a nejoblíbenějších českých herců, zemřel ve věku 82 let v pondělí vpodvečer. Zprávu o jeho úmrtí přinesl deník Blesk, onu nešťastnou informaci mu sdělil herec Jan Kačer, který zároveň prohlásil následující:

,,Moc rád vám k Pepikovi něco řeknu. Teďka ale, prosím vás, ne. Já jsem se z toho ještě nevzpamatoval. Nejsem schopen. Je to pro mě obrovská rána.“

Slavný držitel Českého lva se narodil v roce 1939 ve Zlíně. Vystudoval pražskou DAMU, přičemž v roce 1962 hrál tři sezóny v Divadle na Vinohradech. Mnoho fanoušků si ho ale zamilovalo především kvůli jeho filmovým a seriálovým rolím. Svou první velkou filmovou roli ztvárnil už v roce 1962. A to ve snímku Transport z ráje od Zbyňka Brynycha. Objevil se také v oscarovém filmu Ostře sledované vlaky z roku 1966. Jeho pravá zlatá éra ale měla nadejít až v sedmdesátých letech.

Abrhám se mimo jiné proslavil díky komediálním snímkům autorského dua Smoljak-Svěrák, mezi které patří milovaná díla jako ,,Marečku, podejte mi pero!“, Kulový blesk, Vrchní, prchni! a Jára Cimrman ležící, spící. Určitě také stojí za zmínku jeho účinkování v legendárním českém seriálu Nemocnice na kraji města z roku 1977. A rozhodně také nesmíme zapomenout na jeho výkon ve slavné jednoaktové divadelní hře od Václava Havla, kterou je samozřejmě Audience. A když už je také o našem prvním polistopadovém prezidentovi řeč, tak určitě stojí za zmínku jeho jediný zrežírovaný film Odcházení, kde Abrhám ztvárnil hlavní roli.

Abrhám byl během své kariéry třikrát nominován na Českého lva, jednoho vyhrál v roce 1993 za Šakalí léta. A to v kategorii Hlavní herec. Z novějších filmů, ve kterých se herec objevil, stojí za zmínku například Obsluhoval jsem anglického krále, Kráska v nesnázích a Anděl Páně 2. 

Slavný herec se už bohužel nějakou dobu potýkal s vážnými zdravotními problémy. Zemřel tak necelý rok po smrti své ženy Libuše Šafránkové, se kterou hrál v řadě známých filmů. Bylo jí 68 let. Obě herecké legendy po sobě zanechaly syna Josefa Abrháma mladšího, který se momentálně věnuje filmové režii.