The Hollywood Reporter oznámil, že během sobotní noci, tedy 12. 2. 2022, zemřel ve spánku producent a režisér Ivan Reitman. Stalo se tak v jeho domově v Kalifornii. Ke smrti režiséra se vyjádřily i jeho tři děti, Catherine Reitman, Caroline Reitman a režisér Jason Reitman:

,,Naše rodina truchlí nad nečekanou ztrátou manžela, otce a dědečka, který nás naučil vždy hledat kouzlo v žití. Utěšuje nás, že jeho práce filmaře přinesla smích a štěstí bezpočtu dalším lidem po celém světě. I když v soukromí truchlíme, tak doufáme, že ti, kteří ho znali z jeho filmů, na něj budou vždy pamatovat v dobrém.“ 

Ivan Reitman se narodil v roce 1946 ve slovenském Komárnu. Oba jeho rodiče, Klára a Ladislav, byli původně maďarskými Židy, přičemž jeho matka byla jedna z přeživších z vyhlazovacího tábora Auschwitz-Birkenau v Osvětimi. Když byly Ivanovi čtyři roky, jeho rodina utekla do Kanady, kde začala nový život. Svou filmařskou kariéru započal na začátku sedmdesátých let. V roce 1971 tak debutoval se svým filmem Foxy Lady, kde dokázal, že žánr komedie mu byl vždy nejbližší. Později ale zjistil, že ho baví dělat i horory. A úplně nejlepší bylo, když mohl tyto dva žánry zkombinovat. Tak v roce 1973 vzniká hororová komedie Cannibal Girls, která vznikla podle scénáře Roberta Sandlera.

Na konci sedmdesátých let se Reitman spřáteluje s legendárním hercem Billem Murrayem, jehož následně obsadí do hlavní role jeho nejznámějšího filmu, který se později stal milovnou klasikou – Krotitelé duchů z roku 1984. Snímek tak vydělal téměř 300 milionů dolarů, přičemž byl i nominován na dva Oscary. Na základě úspěchu filmu tak vzniklo v roce 1989 pokračování, do kterého se vrátila většina herců.

Mezi další známé filmy režiséra patří například komedie jako Policajt ze školky, Dave a Evoluce. Jeho posledním zrežírovaným snímkem bylo sportovní drama Velký draft z roku 2014, ve kterém se v hlavní roli objevil Kevin Costner. Reitman však aktivně působil i jako producent. Podílel se tak například na tvorbě nejenom rebootu Krotitelů duchů z roku 2016, ale i duchovního nástupce, jenž nesl název Krotitelé duchů: Odkaz. Ten navíc natočil jeho syn Jason Reitman, který dokázal, že režisérský talent zdědil po otcovi. Svou lásku k tátovi dokázal v tehdejším rozhovoru pro Empire, ve kterém sdělil následující:

,,Můj otec kvůli koronaviru moc z domu nevycházel. Nechal si však udělat test, nasadil si roušku a dojel do studia podívat se na film. Potom se rozplakal a řekl mi: ,Jsem tak hrdý na to, že jsem tvůj táta.´ Byl to jeden z nejúžasnějších okamžiků mého života.“