Známý americký herec a držitel Oscara William Hurt dne 13. 3. 2022 zemřel na rakovinu prostaty. Bylo mu 71 let. Informovala o tom hercova rodina.

„Rodina Hurtů s velkým zármutkem truchlí nad úmrtím Williama Hurta, milovaného otce a oscarového herce, který zemřel týden před svými 72. narozeninami. Zemřel pokojně u své rodiny. Ta nyní požaduje soukromí.“

Herec s rakovinou bojoval už od roku 2018, bohužel nemoc se mu následně dostala i do kostí, léčba tak už v podstatě téměř nebyla možná. 

Hurt původně začínal jako divadelní herec, do světa filmu se začínal dostávat až na konci sedmdesátých let. Jeho debutovou filmovou rolí byla v roce 1980 role vědce ve sci-fi thrilleru Změna stavu, za který dokonce získal nominaci na Zlatý glóbus v kategorii Nová hvězda roku - herec. Následně v roce 1981 sehrál nezapomenutelnou roli právníka ve slavném filmu Lawrence Kasdana jménem Žár těla. A jelikož se Kasdanovi herec zamlouval, znovu ho v roce 1983 obsadil ve svém filmu The Big Chill.

Osmdesátá léta byla celkově pro Hurta zlatou érou. V roce 1986 byl poprvé nominován na Oscara za drama Polibek pavoučí ženy, přičemž nominaci následně skutečně proměnil. Na Oscara byl nominován i v dalších dvou letech, v roce 1987 získal nominaci za romantické drama Bohem zapomenuté děti a v roce 1988 zas za komedii Vysíláme zprávy. Za zmínku také rozhodně stojí jeho účinkování v krásném filmu Wayna Wanga a Paula Austera jménem Smoke z roku 1995, kde ztvárnil jednu z primárních rolí. Po přelomu tisíciletí se Hurt objevoval v různých filmech slavných režisérů, například ve Spielbergově A.I. Umělé inteligenci a Shyamalanově Vesnici. 

V roce 2006 získává Hurt svou čtvrtou oscarovou nominaci, tentokrát za krimi thriller Dějiny násilí od režiséra Davida Cronenberga. Fanoušci MCU mohou také Hurta znát za jeho ztvárnění Thaddeuse „Thunderbolta“ Rosse, který se objevil hned v několika velkých marvelovkách. Přesni se jedná o filmy jako Neuvěřitelný Hulk, Kapitán Amerika: Občanská válka, Avengers: Infinity War, Avengers: Endgame a Black Widow.

Herec zemřel ve svém domě v Portlandu ve státě Oregon. Zanechal po sobě čtyři děti.