V záplavě informací a oznámení pocházejících z právě probíhající akce Star Wars Celebration Europe 2023 v Londýně mohly docela snadno zapadnout detaily o zasazení tří nově oznámených filmů Star Wars, které zrežírují James Mangold, Dave Filoni a Sharmeen Obaid-Chinoy. Díky nedávno vydanému souhrnu toho nejzajímavějšího ze zahajovacího ceremoniálu celé akce ale máme vše černé na bílém. A něco z toho zní dost zajímavě.

V případě Filoniho filmu, který se zaměří na období Nové republiky, není moc co řešit. Jelikož snímek má uzavřít dějové linie většiny hraných seriálů a sérií dostupných na Disney+, mezi něž patří Mandalorian, The Book of Boba Fett nebo chystaná Ahsoka, můžeme čekat zasazení do doby maximálně několik let po událostech jednotlivých seriálů. Tvůrce animovaných seriálů Star Wars: Klonové války a Star Wars: Povstalci a oblíbený producent a režisér zkrátka půjde na jistotu, aby završil vše, na čem se podílí nebo dříve podílel. Ale co zbylé dva?

Už víme, že film režiséra Jamese Mangolda (Logan Wolverine, Le Mans '66, Indiana Jones a nástroj osudu) nás vezme do období úsvitu řádu Jedi. A ne, „Dawn of the Jedi“ pro tuto chvíli opravdu není oficiální ani finální název snímku, jak se nám někteří snaží namluvit, přinejlepším jde nyní o označení celé éry galaktické historie. A ta éra spadá do doby zhruba 25 tisíc let před událostmi filmové ságy Skywalkerů.

Fanouškům Star Wars v zahraničí i nás přitom může být tento koncept dost povědomý. Před několika lety se totiž na českém trhu objevila nyní nekanonická (Legends) kniha s názvem Star Wars: Úsvit rytířů Jedi - Do prázdnoty od Tima Lebbona, jež vypráví příběh z doby, kdy dostupné a bezpečné cestování hyperprostorem bylo ještě hudbou budoucnosti a členové řádu Je'daii se namísto světelných mečů oháněli zbraněmi podobnými klasickým šavlím. Na palubách nepříliš rychlých vesmírných lodí pak mohli cestovat tak maximálně mezi planetami soustavy Tython.

Může nám Mangold nabídnout něco podobného? Aktuálně se to nedá vyloučit. Jakékoliv detaily o příběhu nového filmu pro tuto chvíli nejsou k dispozici, ale planeta Tython existuje i v aktuálním kánonu ságy Star Wars a mohli jsme ji vidět ve druhé řadě Mandaloriana.

Úspěšný režisér ale prozradil, že za vším stojí představa jakési biblické epiky, potažmo příběhu na způsob Desatera přikázání, a myšlenka na zrození Síly. „Kdy jsme ji objevili? Kdy jsme zjistili, jak ji používat? A příběh se prostě začal vyvíjet,“ řekl Mangold při zahájení akce Star Wars Celebration. Základy už tu tedy možná máme a nyní tak nezbývá než čekat na to, co na nich v Lucasfilmu a v režii Jamese Mangolda postaví dál.

Zbývá obávaný film, který zrežíruje Sharmeen Obaid-Chinoy (Ms. Marvel, Saving Face) a který volně naváže na události filmových sequelů, tedy filmů Star Wars: Síla se probouzí, Star Wars: Poslední z Jediů a Star Wars: Vzestup Skywalkera. Příběh tohoto projektu ale nezačne krátce po finále, které bylo tolika návštěvníkům kin na konci roku 2019 pro smích. Místo toho ukáže období 15 let po událostech Vzestupu Skywalkera.

Jak už víme, ve filmu od Obaid-Chinoy se vrátí Daisy Ridley jako Rey. Ta bude v této době mistryní Jedi a bude usilovat o vytvoření nového řádu Jediů (opět platí, že „New Jedi Order“ pro tuto chvíli není název konkrétního filmu). Během Star Wars Celebration pak bylo řečeno, že film se zaměří také na rostoucí síly, které mohou nový řád Jedi zničit.

Sama režisérka pak má zájem o další prozkoumání konceptu monomýtu, potažmo cesty hrdiny (hero's journey). A protože se názory na sequely a jejich příběhy i postavy aktuálně tak moc různí, nezbývá, než jí popřát mnoho štěstí při snaze přesvědčit diváky a fanoušky, že období po pádu Prvního řádu a zmaření snah o ustanovení Věčného Sithu má navzdory všemu co nabídnout.