Pokud byste se zeptali nějakých znalců knižního Pána prstenů, zda mají nějakou oblíbenou pasáž z knih, u které litují, že se neobjevila v Jacksonově filmové trilogii, mnozí z nich určitě zmíní sekvenci s Tomem Bombadilem. Tento veselý chlapík, který patří mezi nejtajemnější a patrně i nejstarší bytosti Středozemě, se objevil například v knižním Společenstvu prstenu, kde se s ním setká Frodo a zbytek hobitů. A i přestože si žije poměrně skromným životem, rychle dokáže, že se jedná o nesmírně mocnou bytost. Sauronův Jeden prsten nad ním třeba nemá absolutně žádnou moc. Když si ho tudíž Tom nasadil na prst, tak se nestal neviditelným. Není divu, podle spisů Tolkiena se jedná o jedince, který po Ardě kráčel ještě před příchodem Melkora, prvního temného pána.

I tak se ale ve filmové adaptaci nakonec neobjevil. Podle posledních zpráv se ale zdá, že by se mohl vyskytnout v připravované druhé řadě seriálu Pán prstenů: Prsteny moci. 

Podle jednoho ze zdrojů severu TheOneRing.net vyšlo najevo, že během natáčení nové sezóny se několikrát mluvilo o seriálové postavě, která se jmenovala ,,Tom.“ Je samozřejmě možné, že nakonec půjde o někoho úplně jiného, ale zvěsti o tom, že by se Bombadil mohl v seriálu přece jenom objevit, kolovaly už v minulosti. V druhé řadě se totiž má vyskytnout postava, jejíž kódové jméno zní Errol Pram, přičemž další zdroje, které se zaměřují na seriálovou produkci, tvrdily, že by se mělo jednat právě o Toma Bombadila. Ale na konečnou odpověď si samozřejmě budeme muset počkat.

Dávala by ale jeho přítomnost v seriálu smysl? V podstatě ano, protože jak už bylo zmíněno, Tom patří mezi nejstarší bytosti světa, kterým se protloukal během celého prvního, druhého a třetího věku. Potuloval se především po Eriadoru, v němž se seriál taktéž odehrává, tudíž je možné, že na něho některé postavy narazí. Pokud bychom si měli tipnout, tak se s ním pravděpodobně střetne Nori a tajemný Cizinec ( tedy možná sám Gandalf), kteří se na konci první řady vydali do východních zemí Rhûnu. Ale uvidíme, co při nás tvůrci nakonec vymyslí. 

K nepřítomnosti Toma Bombadila ve filmové trilogii se vyjádřil i sám režisér Peter Jackson. On a další scenáristé měli pocit, že i přestože se jedná o zajímavou postavu, na hlavní dějovou linku příliš velký vliv nemá. Jeho zahrnutí do filmového děje by tak celý snímek až příliš natáhl. A vzhledem k tomu, jak dlouhé všechny tři filmy v rozšířené edici jsou, se onomu rozhodnutí vlastně nelze příliš divit.

Druhá řada Prstenů moci zatím nemá stanovené datum premiéry, ale patrně se jí dočkáme až někdy v roce 2024.