Mobilní hra Fallout Shelter, ve které jste měli na starost svůj vlastní vault, uspěla natolik, že se rozšířila na počítače i velké konzole. Úspěchu si všimla společnost Fantasy Flight Games, která se rozhodla po deskové hře z klasického Falloutu věnovat pozornost i správci protiatomového krytu.

Fallout Shelter: The Board Game vyjde v prvním čtvrtletí roku 2020. Čeští hráči se mohou těšit na její českou verzi od firmy Blackfire na jaře 2020. Blackfire na Facebooku informovali, že již mají k dispozici betaverzi a přidali několik detailů.

„Je to asi pravidlově nejsnazší hra, která kdy opustila kanceláře Fantasy Flight Games, ale přesto má dostatečnou hloubku. Správce vaultu umřel a strhává se boj o jeho nástupce. Každý ze 2-4 hráčů dostane na starosti jedno patro vaultu a musí prokázat, že pod jeho vedením se ostatní obyvatelé budou mít jak pověstná prasátka v žitě. Ten, kdo učiní obyvatele vaultu nejšťastnějšími, se stane novým správcem. Jinak je v jádru hra poměrně jednoduchý worker-placement, kdy z postavených místností čerpáte různé zdroje, stavíte nové místnosti a vypořádáváte se s problémy, jako třeba požár nebo "průnik" místní fauny do útrob vaultu,“ informuje Blackfire.

Jinými slovy na vás čeká přesně to, co jste měli za úkol na mobilech, počítačích a konzolích. Ze začátku bude mít každý hráč na starost dva pracovníky, kteří jsou znázorněni Pip-boy figurkami. Ty představují obyvatele vašeho vaultu. S trochou štěstí, hromadou píle a pečlivého plánování se vám může podařit zvýšit reputaci vašeho úkrytu a celkový počet jeho obyvatel se rozroste až na sedm. Bez ohledu na počet obyvatel ale musíte rozhodovat o tom, jak budou trávit svůj čas. Poslat je můžete například do salonku, abyste zvýšili své štěstí, nebo jim nakázat trávit čas v obývacím pokoji s cílem rozšířit kolonii.

Život ve vaultu ale není o odpočinku a relaxaci. Štěstí je důležité, díky němu se zlepšují dovednosti a pracovní nasazení, ale každý obyvatel úkrytu musí plnit svou roli pro jasnější budoucnost. Vaši obyvatelé budou muset pracovat na zahradách, v elektrárnách a úpravnách vody, aby měl vault dostatek jídla, energii a pitnou vodu. Jinak nebude prosperovat a už vůbec by nikdo nepřežil. Tyto zdroje vám přinesou nejen větší prestiž, jsou totiž nezbytné pro rozšíření vaultu. Se správnými zdroji budete moci rozšířit svou základnu, přičemž postavením šesté místnosti podlaží hra skončí po dokončení kola.

Tak jednoduché to ale nebude. O pozornost se přihlásí různé nehody, kupříkladu požáry nebo výpadky proudu, které budete muset řešit. Problém představuje také čas. Jakmile vyčerpáte balíček hrozeb, hra končí na konci daného kola.

Zapálení hráči si budou moci koupit protiskluzovou podložku, na které naleznete okénka pro umístění různých komponentů vaultu i vyznačené rámečky pro váš nový úkryt.