Říká se, že každý filmový režisér chce tajně natočit alespoň jeden muzikál. Ať už je pravda jakákoliv, svůj muzikálový debut brzy představí i režisér Joe Wright, který se především proslavil za filmové zadaptování významných literárních děl jako Pýcha a předsudek, Pokání a Anna Karenina. Nyní si vezme pod palec nejvýznamnější divadelní hru francouzského dramatika Edmonda Rostanda, která nese název Cyrano z Bergeracu. Tu převede na velké plátno do muzikálové podoby, která se bude jednoduše nazývat Cyrano

Hlavní role se ujme ze Hry o trůny známý herec Peter Dinklage, který ztvární roli Cyrana de Bergerac, skvělého šermíře, který se beznadějně zamiluje do ženy jménem Roxanne. Kvůli svému malému vzhledu, za který byl některými nazýván zrůdou, se však domnívá, že jí není hoden. Přesto jí však píše láskyplné dopisy, které ale předává jinému a atraktivnějšímu muži, jenž se o ni uchází také. Celý příběh se tak bude točit kolem tohoto atypického romantického trojúhelníku. Čeká nás tak řada pěveckých sekvencí, pořádná dávka dojemné romance a možná i určitého napětí. Na výrobě filmu se i podílela kapela The National, plus i Erica Schmidt, která je manželkou Petera Dinklage. Ta si vzala na starost celý filmový scénář. 

Film měl již premiéru na čtyřicátém osmém ročníku filmového festivalu v Telluride, odkud si od kritiků odnesl především pochvalné reakce. Kromě Dinklage se ve filmu dočkáme herců jako Haley Bennett, Kelvin Harrison Jr., Bashir Salahuddin, Ben Mendelsohn a mnohých dalších. Dočkat bychom se ho měli na začátku příštího roku, přesněji již 6. 1. 2022.