Japonský režisér a animátor Hayao Miyazaki je spolu se studiem Ghibli zodpovědný za celou řadu úžasných a kouzelných anime filmů. Mezi nejznámější a nejpopulárnější z nich patří bezpochyby i Můj soused Totoro z roku 1988. Na základě popularity filmu tak vzniká divadelní hra, na které pracuje slavný americký loutkář Basil Twist.

A jelikož Totoro je plný podivuhodných a úžasných stvoření, včetně kočko-autobusu, tak ve hře nesmí chybět také pořádné a kvalitní loutky. O ty se tak stará společnost Jim Henson Creature Shop. Tu založil (jak už je asi z názvu patrné) na konci sedmdesátých let legendární Jim Henson, známý loutkář, animátor a scenárista, jenž je zodpovědný nejenom za slavné fantasy filmy z osmdesátých let, mezi něž patří Temný krystal a Labyrint, ale byl taktéž tvůrcem legendárních Mupetů, loutkových zvířecích postaviček, které se objevily v různých pořadech, seriálech a filmech.

Sám Twist se netají tím je velkým fandou jak Miyazakiho filmografie, tak i Mupetů. Co se týče nadcházející divadelní adaptace, tak uvedl následující:

,,Cítím nesmírnou zodpovědnost přivést na jeviště ikonické postavy filmu Můj soused Totoro. Chci uctít všechny tyto postavy a zachytit onu okouzlující mystérii tohoto milovaného příběhu. Chci, aby diváci prožívali stejné pocity, které měli z filmu, jakmile se na jevišti setkají s Totorem. A tak jsem se rozhodl přizvat tým z Jim Henson Creature Shop, abych se ujistil, že to uděláme správně.“

Můj soused Totoro vypráví příběh Satsuki a Mei, dvou sester, které se spolu se svým otcem nastěhují do starého domu, aby byly blíže své matce, jež se zotavuje v místní nemocnici. Ukáže se ale, že dům obývají duchové prachu, což děvčata povede k dalšímu prozkoumání jejich okolí – kouzelného a fantastického světa, který obývá prastarý ochránce lesa jménem Totoro.

Divadelní adaptace se má údajně dějově pevně držet originálu, přičemž k žádným velkým změnám by dojít nemělo. Pokud všechno půjde dobře, hra by měla premiérovat v londýnském Barbican Centre 8. 10. 2022.

Jste fanoušci Mupetů a filmografie Hayaoa Miyazakiho?