Minulý týden nechal ruský prezident Vladimír Putin zahájit vojenskou invazi na svobodnou a suverénní Ukrajinu. Tento neomluvitelný akt agrese si už vyžádal stovky životů, přičemž stovky tisíců Ukrajinců bylo nuceno utéct ze svých domovů. Západní svět tak na invazi zareagoval nejrůznějšími sankcemi, které byly namířené proti Putinově režimu. Zticha nezůstal ani svět popkultury. Velká hollywoodská studia jako Warner Bros. a Disney oznámila, že jejich nadcházející velkofilmy se v ruských kinech neobjeví. Ukrajinu taktéž podpořila řada videoherních studií, například tvůrci Zaklínače CD Projekt Red a americká společnost Bungie. Z českých studií vyjádřily podporu videoherní společnosti jako Oxymoron Games a Amanita Design.

Významný krok nyní také učinil vydavatel deskových her Stonemaier Games, který je například zodpovědný za vydání deskovky Scythe.

Na důkaz solidarity s Ukrajinou se firma Stonemaier Games rozhodla ke třem krokům, které jsou namířeny proti Rusku. Podrobně si o nich můžete přečíst níže. Následující text pochází z oficiálního prohlášení na webových stránkách Stonemaier Games, které sepsal Jamey Stegmaier, jeden ze zakladatelů společnosti.

,,Za prvé: Přerušili jsme veškeré ekonomické vazby s našimi ruskými lokalizačními partnery. Nebylo to snadné rozhodnutí, protože v Rusku máme dlouhodobě dva. S generálními řediteli těchto společností jsem se i setkal a vyměnil mnoho e-mailů, oba jsou to dobrosrdeční lidé, jejichž hodnoty se zdají být velmi sladěny s těmi našimi. Nemůžeme však akceptovat přístup vlády, která napadne jinou zemi s úmyslem ji anektovat a pohltit ji – Rusko se snaží dobýt Ukrajinu. To také zahrnuje zastavení výroby několika probíhajících tisků, přičemž toto rozhodnutí nás bude stát přibližně 30 až 65 tisíc dolarů. Není to však nic ve srovnání s hrůzami, kterým nyní čelí občané Ukrajiny.

,,Za druhé: Promíjíme veškeré platby, které nám dluží ukrajinští lokální partneři. Na Ukrajině máme tři skvělé vydavatelské partnery. Mažeme veškeré výdaje, které nám dluží, protože tyto společnosti nyní potřebují ony finanční prostředky na mnohem důležitější věci.

,,Za třetí: Věnujeme 10 830 dolarů na podporu humanitární pomoci Ukrajině. Dnes (1.3.) jsme se dozvěděli, že tištěná série her byla od našeho výrobce nedávno odeslána jednomu z našich lokalizačních partnerů v Rusku. Náš zisk za tento náklad je 10 830 dolarů, tyto peníze proto věnujeme organizaci Libereco, která spolupracuje s občanskou iniciativou Vostok SOS, aby řešily nejnaléhavější potřeby lidí v zóně bezprostředního ohrožení, přinesly jim léky a obvazy, plus zajistily, aby se tamní lidé evakuovali a našli dočasné bydlení.“

Stegmaier taktéž oznámil, že tím jejich pomoc nekončí. Situaci na Ukrajině budou prý i nadále sledovat, přičemž se budou snažit pomáhat všemi možnými způsoby. Jak jsme již psali ve včerejším článku, proti ruské agresi se postavila i významná ukrajinská studia deskových her. Patří mezi ně například Igromag, Bombat Games a Geekach Games, které je i zodpovědné za lokální edici deskovky Scythe.