Svět hororového seriálu Stranger Things je studnice neomezených příběhů a možností. Toho jsou si vědomi i autoři knih a komiksů, kteří se za pomoci této značky snaží trochu zviditelnit. Žádný z románů či komiksů, mezi které patří například Stranger Things: Temný experiment, Stranger Things: Šestka nebo Stranger Things: Temnota na okraji města, rozhodně díru do světa neudělal a jednalo se spíše o lehce nadprůměrné kousky.

Své štěstí se sérií Stranger Things zkusila v roce 2019 i americká autorka Brenna Yovanoff, jež stojí za young adult knihami jako The Replacement, The Space Between a Paper Valentine. Její románový prequel seriálu Stranger Things s názvem Runaway Max (Šílená Max) si ze všech románů z tohoto univerza drží na Goodreads to nejvyšší hodnocení. Samotné nastínění příběhu však ze všech knih ze světa Stranger Things vypadá nejméně zajímavě. Posuďte sami.

„Šílená Max není žádné nevinné poupátko s načesanými vlasy a v propínacím svetříku. Právě naopak. Je to drsná skejťačka a pařička a jen tak někdo si na ni nepřijde. Neproniknutelná image je pro ni nutností, protože tahle oprsklá holka v sobě skrývá hluboký smutek. Rodiče se nedávno rozvedli a máma si našla nového přítele. Celá rodina se odstěhovala do městečka Hawkinsu, ukrutně nudné díry. Zpočátku to vypadalo slibně, doma konečně zavládl řád a pořádek, a navíc Max získala neskutečně cool staršího bráchu Billyho.

Jenže se ukazuje, že mezi otčímem a Billym panuje nebezpečné napětí a domácí řád se postupně, ale neodvratně zvrhává v krutou šikanu. Ještě že se Max ve škole seznámila s prapodivnou partičkou kluků, kteří tvrdí, že je jen na nich, jestli bude tenhle fádní život pokračovat ve vyjetých kolejích...“

Román Stranger Things: Runaway Max se během tohoto týdne objeví i u nás pod českým názvem Šílená Max. Zatímco první dva romány vydalo v Česku nakladatelství Fobos, Šílenou Max mají na starosti lidé z nakladatelství Argo. Za českou lokalizací stojí známá překladatelka Michala Marková, jejíž práci můžete znát například z českého vydání kultovní fantasy série Píseň ledu a ohně.

Datum vydání románu Šílená Max je stanoveno na pondělí 25. ledna/januára 2021. Na stránkách nakladatelství Argo naleznete ke stažení štědrou dvacetistrannou ukázku, která by vám mohla pomoci se rozhodnout, jestli si knihu zakoupíte či nikoliv.