V posledních letech bývalo zvykem, že když vyšla zbrusu nějaká ta nová marvelovka, nějaký ten pátek se držela na prvním místě nejnavštěvovanějších filmů v kinech. Se snímkem Ant-Man a Wasp: Quantumania to ale začíná jít od desíti k pěti. Třetí díl dobrodružství mravenčího hrdiny totiž po svém druhém víkendu vydělal pro domácí box office jenom bídných 32 milionů dolarů. Na největším světovém trhu tak snímek propadl téměř o 70 %, což je zcela jednoznačně největší propad v historii všech MCU filmů.

Pokles je to tudíž ještě horší než měly snímky Thor: Láska jako hrom a Black Widow, u nichž byl propad kolem 68 %. Zrovna ale taková Black Widow se může třeba vymluvit na to, že po svém vydání zamířila z kin rovnou na Disney+, ovšem Ant-Man žádnou pořádnou výmluvu nemá. Pokles tržeb filmu taktéž muže skutečně dokazovat, že Marvel se se svými snímky začíná dostávat do určité krize.

Zájem o snímek můžou také hodně posilovat samotné reakce od kritiků a diváků, které v případně Ant-Mana v porovnání s jinými MCU projekty také nepatřily úplně k nejlepším. Celosvětově má třetí Ant-Man na kontě přes 363 milionů dolarů, čímž se od minula rozhodně příliš nepolepšil. Ještě se necháme překvapit, co s sebou přinesou následující týdny, ale je téměř zaručené, že jeho momentální prvenství v žebříčku nejvýdělečnějších filmů roku 2023 nepotrvá věčně.

Co se týče ostatních filmů v kinech, tak až „nebezpečně“ blízko se k nejnovější marvelovce přiblížila černá komedie Medvěd na koksu, která po svém prvním víkendu vydělala v rámci domácího box officu 23 milionů dolarů. Třetí místo zaznamenalo drama Jesus Revolution, které po víkendu v domácím prostředí vydělalo přes 15 milionů, ale patrně se jedná o snímek, který má jen dočasnou chvilku slávy.

Když už o chvilkách slávy mluvíme, tak zmíníme i druhý díl Avatara, který po víkendu ještě vydělal 4,7 milionů. Celosvětově tak má na kontě 2,26 miliardy dolarů, což z něho dělá třetí komerčně nejúspěšnější snímek všech dob. V tomto žebříčku už sice dál stoupat nebude, ale i tak může být James Cameron z takovýchto výsledků náležitě spokojený. 

A na co do kina tento týden? Po letech nám představí svůj nejnovější snímek Empire of Light oscarový Sam Mendes, tvůrce Americké krásy a bondovek Skyfall a Spectre. Film je popisován jako silný a dojemný příběh o lidských vztazích a kouzlu kinematografie, v němž si hlavní roli zahraje sympatická Olivia Colman. Snímek se taktéž může chlubit jednou nominací na Oscara v kategorii Nejlepší kamera.

Film u nás bude premiérovat ve čtvrtek, tedy 2. 3. 2023. Níže se můžete podívat na oficiální trailer.