Jak jsme minulý týden předpověděli, tak se také stalo. Po víkendu už marvelovka Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství není komerčně nejúspěšnějším filmem roku 2022. Toto prvenství mu přebral Top Gun: Maverick, který celosvětově vydělal už 1 miliardu dolarů, čímž se stal vůbec prvním filmem roku 2022, kterému se podařilo tuto významnou hranici překročit. Nutno také dodat, že více než půlku tohoto výdělku dělá domácí box office, který činí parádních 521 milionů.

Tento úspěch je ale významný ještě z jednoho velkého důvodu. Top Gun: Maverick se totiž stal druhým filmem v postcovidové éře, který má miliardové tržby. Prvním byl samozřejmě Spider-Man: Bez domova, který se může chlubit téměř dvoumiliardovým výdělkem. Tudíž gratulace jsou zaručeně na místě! Obzvlášť také z toho důvodu, že film se ani nedostal do kin v Číně a Rusku.

Druhý Doctor Strange se stále velice pomalým krokem k jedné miliardě škrabe také, je ovšem otázkou, zda mu těsně před cílovou páskou nedojde dech. Jeho momentální box office činí 947 milionů dolarů. Velký zájem je také o dinosaury. Nedávno vydaný Jurský svět: Nadvláda už má totiž na kontě 746 milionů, čímž už začíná dýchat na záda Batmanovi a jeho 770 milionům. Pixarovka Rakeťák na tom však stále není nejlépe. Po minulém víkendu má na kontě 152 milionů, čímž ještě stále nepřekročila svůj původní rozpočet, který činí asi 200 milionů.

Minulý pátek také vstoupil do amerických kin snímek Elvis, který si posvítil na milovaného krále Rock´n´Rollu. Ten zatím po víkendu vydělal 50 milionů, což na snímek, jehož rozpočet je asi 85 milionů, není úplně špatný start. Tak uvidíme, jak si snímek povede v následujících týdnech.

Jak dlouho si Top Gun korunu krále box officu 2022 udrží? Uvidíme, příští týden jde do kin marvelovka Thor: Láska jako hrom, která „pár těch kaček“ zaručeně vydělá také.