Pokud jde o zrušené nebo zamrzlé projekty se značkou Star Wars, nejčastěji se širší veřejnost dozvídá o filmech, seriálech a videohrách. O zrušení či nerealizování románu či komiksu se doslechneme opravdu vzácně. Právě teď tu ale máme jednu takovou vzácnost, která nás mrzí hlavně kvůli tomu, o čem - nebo spíš o kom - měla být a kdo ji připravoval.

Francouzský server starwars-universe.com nově zveřejnil rozhovor s Timothym Zahnem, který patří mezi nejoblíbenější, nejplodnější a nejdéle sloužící autory literatury ze světa Star Wars. Zahn v rozhovoru kupříkladu vyjádřil radost nad tím, jak se postavy, jež kdysi dávno stvořil, postupně přesouvají z knih a z dnes nekanonické Legends kontinuity do stávajícího kánonu, potažmo do aktuálních filmů a seriálů. Vše začal slavný velkoadmirál Thrawn v animovaném seriálu Star Wars: Povstalci a poslední díly třetí řady hraného Mandaloriana krátce představily kanonickou podobu kapitána Pellaeona.

Zahn však upozorňuje, že práva na všechny postavy, které pocházejí z jeho knih, vlastní společnost Lucasfilm, takže záleží jen a pouze na Lucasfilmu, zda do kánonu zamíří i Mara Jade a další oblíbené figury. Dobrou zprávou pak je, že i když Timothy Zahn před pár lety v rozhovorech prohlašoval, že po dokončení kanonických trilogií Thrawn (Thrawn, Spojenectví, Velezrada) a Thrawn Ascendence (Chaos na vzestupu, Větší dobro, Menší zlo) nemá potřebu vytvářet další příběhy zaměřené na geniálního chisského vojevůdce, nově prohlásil, že by se nebránil dalšímu psaní o jiných postavách. Naopak by za něj byl rád, v tomto případě ale záleží nejen na Lucasfilmu, ale i na vydavateli Random House Worlds (dříve Del Rey Books). Obě firmy po něm v posledních letech chtěly jen knihy zaměřené na Thrawna.

Máme tu ale i jednu špatnou zprávu, které se týká i úvod tohoto článku. Zahn v rozhovoru uvedl, že před pár lety navrhl Marvelu, který má na starosti komiksy ze světa Star Wars, šestidílný komiks zaměřený na Thrawna a Dartha Vadera. Dokonce připravil nástřel všech šesti dílů a scénář prvního sešitu, ale pak se zjevně něco změnilo. V Marvelu podle všeho nedokázali sehnat umělce, které tou dobou chtěli, a celý projekt zmizel v propadlišti dějin. „Takže to sedí v mém počítači, pokud to někdy kdokoliv bude chtít, ale nedokážu získat pozornost lidí od Marvelu,“ dodává Zahn a dost jasně tím naznačuje, že o komiks o Thrawnovi a Vaderovi prostě a jednoduše není zájem. Což je vážně škoda.

Nutno podotknout, že Mitth'raw'nuruodo se v komiksu od Marvelu objevil už v roce 2018, tehdy šlo ale o prostou komiksovou adaptaci o rok staršího románu Star Wars: Thrawn, ne o originální příběh, jenž chtěl podle všeho Timothy Zahn zrealizovat prostřednictvím nechtěného komiksu. Znepokojivá může být i skutečnost, že Zahn podle svých slov netuší, jaké plány mají s Thrawnem Jon Favreau a Dave Filoni, kteří aktuálně připravují hranou sérii Ahsoka a kteří stojí i za Mandalorianem. Oblíbenému autorovi ale nechybí chuť připomenout oběma taktéž oblíbeným producentům, že kanonickémuThrawnovi jde vždy v první řadě o ochranu a obranu Chisské ascendence.

Doufejme, že si Favreau a Filoni už vzali nebo v budoucnu vezmou Zahnovy případné připomínky k srdci a hraný Thrawn v podání Larse Mikkelsena, jenž se má objevit v Ahsoce, nebude příliš vzdálený té nesmírně komplexní postavě popsané v obou výše zmíněných knižních trilogiích. Timothy Zahn ale při cestě po Francii o své nedávné práci prohlásil, že „je kanonická... dokud se to režisér nerozhodne změnit,“ takže zatím v to bohužel nelze dost dobře věřit.